НЬЮЗ РУМ

20.05.2010

Півсвіту за 100 тисяч

Глобальна арт–премія для підтримки нового покоління художників Future Generation Art Prize, заснована Фондом Віктора Пінчука у грудні 2009 року, наробила галасу на всіх континентах планети. Про це свідчить кількість заявок, які надійшли в Київський центр сучасного мистецтва PinchukArtCentre з 18 січня 2010 року. На участь у конкурсі учасники із 125 країн світу подали на розгляд журі більше 25 тис. робіт. Цікавий факт, що серед художників віком до 30 років, а саме така вимога конкурсу, пропорція між чоловіками і жінками майже рівна. Серед митців міжнародне журі вибиратиме 20 кандидатів на здобуття премії, імена яких оголосять 22 червня 2010 року. Виставка їхніх робіт відбудеться у жовтні цього року. У грудні переможець отримає головний приз у розмірі 100 тис. дол., із яких 60 тис. готівкою, а 40 тис. на створення нових витворів мистецтва.

Вік кіно

Українському аналітичному часопису про життя театру та кіно «Кіно–Театр», заснованому кінокритиком Ларисою Брюховецькою разом зі своїми студентами з Києво–Могилянської академії, виповнилося 15 років. «Коли засновували журнал «Кіно–Театр», то поставало питання про те, а що він буде висвітлювати. Відсутність багатокартиння вдалося компенсувати глибоким теоретичним аналізом фільмів. Уже 15 років часопис творить національну картину світу», — сказала Ганна Чміль, екс–голова Держслужби кінематографії України.

Із нагоди святкування ювілею журналу «Кіно–Театр» в Галереї мистецтв ім. Олени Замостян спільно з Національною кіностудією ім. О. Довженка відкрито виставку «Українське кіно в контексті європейського», до якої увійшли маловідомі фотографії Олександра Довженка, Івана Миколайчука та стенд із номерами журналу, виданими протягом 15 років.

Ринок актуального

У Музеї сучасного образотворчого мистецтва до 22 травня триває передаукціонна виставка українського молодого мистецтва. На торги виставлені роботи, незважаючи на вік, досить відомих в Україні та за її межами художників: Ксенії Гнилицкої, Микити Кадана, Лесі Хоменко, Миколи Рідного, Олексія Салманова, Артема Волокітіна. Стартові ціни, як на актуальне мистецтво молодих авторів, звучать досить презентабельно. За «Атланту» Волокітіна просять 10 тис. дол., за «Пам’ятник» Кадана — 8 тис. дол., картина «Я тебе кохаю» Лади Наконечної оцінена у 400 доларів. Що з актуального продадуть, хто стане власником і чи увійдуть молоді українські художники на аукціонний ринок, можна буде довідатися уже наступного тижня після завершення торгів.