Сто книжок і три прем’єри

15.05.2010
Сто книжок і три прем’єри

«Міс–100» Маріанна Малина.

По–перше, таки вийшла 100–та книжка з тих рукописів, які надійшли на конкурс упродовж 10 років. Це вже другий роман Маріанни Малини — «Випалений шлях» (К.: KM Publishing, 2010).

По–друге, оголошено прем’єру Дніпропетровського академічного драматичного театру за п’єсою дипломанта «Коронації слова» Олександра Гавроша. Як висловився голова Асоціації драматургів Ярослав Верещак, цей твір — «Ромео і Жасмин» — справді краща сучасна п’єса останніх років (надруковано в журналі «Дніпро»: 2009, №6). Прем’єра у Дніпропетровську — завтра. А перша вистава за Гаврошем уже відбулася: наприкінці березня у Національному педагогічному університеті імені М. Драгоманова проходив Тиждень студентських театрів, який відкрито інсценізацією «Ромео і Жасмина» у постановці народного студентського театру «Вавилон» під режисурою Ірини Савченко. Повтор спектаклю — 18 травня у київському Музеї літератури. На презентації театрознавці казали, що драматургічною новинкою зацікавилися також у столичному Театрі на Лівому березі, в театрах Ужгорода і Одеси.

І по–третє, «Коронація слова» придумала додаткову премію «Вибір видавців», лауреатом якої стала львівська письменниця–журналістка Наталка Сняданко із книжкою «Комашина тарзанка» (Х.: Фоліо), куди увійшла однойменна повість та шість оповідань.