Амур готує стріли

11.02.2010
Амур готує стріли

Ведмедик ручної роботи нікого не залишить байдужим.

Напередодні Дня Валентина всі сушать голову, що подарувати коханій людині, як освідчитися та вразити свою половинку. Заклопотані закохані оббивають пороги магазинів. «Як же її вразити?» — чухають потилиці чоловіки. Звичайно, одними валентинками та квітами не обійтись. «УМ» вирішила полегшити завдання закоханим відчайдухам та пропонує кілька варіантів, як оригінально та неповторно привітати кохану чи коханого з Днем усіх закоханих.

 

Унікальний «хендмейд»

Романтика — це, в першу чергу, неповторність моменту, відчуття, що цей день не повториться більше ніде і ніколи. Тож справді романтичний подарунок не може виготовити автомат, лише людина. Напередодні Дня святого Валентина у столичному торговельному центрі «Блокбастер» (недалеко від Петрівки. — Авт.) працюватиме виставка речей ручної роботи, так званого «хендмейду». Тут можна буде не тільки придбати подарунок, а й поспілкуватися з авторами, дізнатися особисту історію кожної речі, яку залюбки розкаже майстер. «Це будуть винятково речі для закоханих, — розповів «УМ» один із засновників проекту Микола Ахтирський. — Майстри спеціально готували колекції до Дня святого Валентина, оздоблювали їх символікою кохання і відповідно докладали зусилля». До слова, «хендмейд» в Україні тільки починає розвиватися, але люди поступово розуміють цінність ексклюзивних речей: «У ці вироби люди вкладають душу, наділяють їх характером, кожна деталь — результат клопіткої роботи, тут нема конвеєра», — каже Микола Ахтирський.

На виставці можна підібрати в подарунок коханій людині оригінальний одяг, аксесуари, іграшки, подушки, тарілки і багато всього іншого. При чому, даруючи таку річ, можна з гордістю казати: «Такого більше ні в кого нема!». Для прикладу, зворушливий ведмедик із серцем у лапах коштуватиме 100 гривень, а рожевий велюровий ангелик з білими крильцями та серцем у долонях обійдеться у 120 гривень. Загалом вартість «хендмейду» коливатиметься від 10 до 2000 гривень. Виставка працюватиме 13 лютого з 13.00 до 20.00 години, вхід — безкоштовний.

Ліхтарик як символ кохання

Для справжніх романтиків «УМ» пропонує придбати так званий «літаючий ліхтарик» у вигляді серця. Це конструкція з рисового паперу, спеціального палива, бамбукового кільця й тоненького металевого дроту. Якщо паливо підпалити, то повітря всередині ліхтарика нагріється і ваше палаюче серце злетить високо в небо. Яскравий ліхтарик літатиме близько 20 хвилин, доки не згорить усе паливо. Варто лише пам’ятати, що ліхтарики не можна запускати під час дощу чи сильного вітру. Коштуватиме вогняне серце 38—55 гривень.

Хоч зірку з неба!

Будь–яку забаганку закоханих готові виконати працівники івент–агенцій — відправити їх у романтичний політ на надувній кулі або ж доставити квіти просто через вікно високоповерхівки. «У нас є безліч варіантів, як привітати половинку з Днем Валентина, — запевнив «УМ» представник столичного івент–агентства «Скажена котяка» Дмитро Слащов. — Для прикладу, коханій людині можна подарувати льодяну скульптуру у вигляді серця. Серце може бути прозорим, або ж наповненим усередині бутонами троянд чи навіть фотографіями закоханих. «Таке серце з харчового льоду може простояти добу», — додав пан Дмитро. А ось найромантичніший варіант, на думку працівників івент–агенцій, — це вечір на повітряній кулі. На жаль, у столиці заборонено літати на такому «транспорті» над містом, тому їх змушені кріпити мотузками до землі (для повноцінного польоту варто їхати в інше місто. — Авт.). «Утім відчуття польоту все ж залишається», — каже Дмитро Слащов, зазначаючи, що така романтична пригода для закоханої пари обійдеться в 4000 гривень.

Аби привітати кохану людину, можна замовити «гінця» — казкового чи міфічного героя, який вручить подарунок адресату. Уявляєте, як раптом до вас підбігає Амур і вручає букет троянд? А ось одна з новостворених івент–агенцій навіть пропонує записати пісню для коханої чи коханого в професійній студії звукозапису. «У вартість входитимуть послуги композитора та аранжування, — розповіла «УМ» представниця іншої столичної івент–агенції Вікторія. — Загалом година в студії вартуватиме 100 доларів».

Квіткареве щастя

Звичайно ж, неодмінний атрибут свята закоханих — квіти. Вуличні продавці «живих» прикрас в очікуванні 14 лютого вже потирають руки. Святий Валентин, ніби святий Миколай, обіцяє їм багато подарунків. «Так, у переддень і в День святого Валентина у нас значно зростають продажі. Купують переважно червоні тюльпани, троянди, гвоздики», — розказала «УМ» продавець Тетяна. Нині за один тюльпан просять 5—10 гривень, за троянду — 25, за гвоздику — 5. Але у святкові дні до цієї ціни, визнає Тетяна, приплюсують ще 5—10 гривень. «Якщо справді любиш, то гроші — не проблема», — аргументує вона своє право на додатковий заробіток.

Якщо ж питання грошей для вас не стоїть взагалі, а натомість хочеться здивувати кохану людину чимось неймовірним, можна звернутися до промислових альпіністів. Вони можуть принести букет через вікно, причому поверх не має значення. Для цього досвідчені скелелази закріплюють на даху обладнання, тросом спускаються до потрібної квартири, стукають у вікно, презентують букет і зникають так само блискавично, як з’явилися. Можна за їх допомогою і самому стати альпіністом. Фахівець проведе ін­структаж та буде супроводжувати й підстраховувати клієнта. Треба лише попросити у двірника чи консьєржа ключі від даху та встигнути зробити замовлення за 5 днів до свята. «Ми співпрацюємо з альпіністами вже три роки, і не було ще жодного клієнта, кого б залишив байдужим такий подарунок», — розказали «УМ» у квітковому магазині, що пропонує цю послугу. Разом із квітами кур’єр–альпініст може також презентувати невеликий подарунок. Вартість послуг альпініста додадуть до ціни букета — 900 гривень.

 

ОТАКОЇ!
А в РАЦС — дзуськи!

Як виявилось, у День Валентина українські відділи реєстрації актів цивільного стану мають законний вихідний. У більшості РАЦСів реєстрація шлюбів відбуватиметься у п’ятницю та суботу. Але ж субота — 13–те! Як повідомили «УМ» в одному з львівських РАЦСів, молодята знайшли вихід із ситуації: пари реєструватимуть в суботу, а в День закоханих у РАЦСі їм урочисто вручатимуть документи. А в Центральному РАЦСі Києва на численні прохання закоханих шлюб реєструватимуть навіть у неділю. «Цього дня реєструватимуть шлюб близько 20 пар», — повідомили «УМ» у Палаці одружень.

 

ДУМКА З ПРИВОДУ
«День усіх закоханих» — гріховний

«14 лютого не може називатися християнським святом. Воно нав’язується українцям як чужа традиція. Лише слово «святий» наводить людей на думку, що це свято якось пов’язане з Церквою. Нехристиянське воно тому, що святкування його часто прямо порушує або ж заохочує до порушення однієї з 10 заповідей — не чини перелюбу. Мусимо визнати, що День усіх закоханих фактично став днем розпусти», — сказав «УМ» старший іподиякон святійшого патріарха Філарета Андрій Головков.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ
«Цього дня можна сміливо освідчуватись у коханні!»

Зірки віщують щастя закоханим парам у цей день. Як стверджує астролог Іван Круп’як, цьогоріч маємо чудовий збіг дат: за східним (китайським) гороскопом, Новий рік розпочнеться саме в День усіх закоханих! «Окрім того, в цей день буде дуже хороша енергетика: настане перша місячна доба, а це добрий початок для всього, — запевняє «УМ» астролог. — Цього дня можна сміливо освідчуватись у коханні!».

Психолог–консультант, психотерапевт Наталія Трушина також радить не гаяти часу та не стримувати почуттів у цей день. Втім варто не забувати й про тих, хто залишається осторонь свята кохання, — самотніх людей. «Самотнім українцям я б порадила купити собі щось приємне, насолодитися фільмом або ж просто приготувати улюблену страву», — зазначила співрозмовниця «УМ».

 

ОПИТ–ДОПИТ

Марічка Бурмака, співачка

— У моєму житті День Валентина з’явився порівняно недавно. Звичайно, в День закоханих очікую на подарунок від коханої людини, але й сама його готую не тільки для своєї половинки, а й для близьких! А ось самотнім людям порадила б не проводити цей день на самоті, відкрити свою записну книжку, зробити перший крок і подзвонити!

 

Влад Яма, хореограф

— Я в цей день працюватиму. Але я люблю це свято й обов’язково знайду час, аби провести вечір зі своєю дівчиною. Мушу зізнатись: я ще не маю жодних планів, як його провести, але думаю запросити свою кохану на романтичну вечерю.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>