НЬЮЗ–РУМ

19.01.2010

Письменницьке ополчення

Група українських письменників, зокрема, Сергій Жадан, Лесь Подерв’янський, Андрій Бондар та Юрій Андрухович, виступили із пропозицією жорсткого контролю за діями Національної експертної комісії (НЕК) з питань захисту суспільної моралі. Культурні діячі застерігають, що робота НЕК може призвести до цензури у державі. «Сьогодні ми впритул наблизилися до дати, за якою — більш ніж імовірна зміна політичного режиму в нашій країні. Серед інших неприємностей слід очікувати і своєрідну зміну орієнтирів, а традиційно кажучи — «закручування гайок» у гуманітарних (з погляду влади — «ідеологічних») сферах», цитує слова Андрія Бондара УНІАН.

Письменники також вважають за доцільне вимагати від Прем’єр–міністра (незалежно від особи) та його заступників ліквідації НЕК.

Із тюрми — у літератори

Михайло Ходорковський, сумнозвісний глава ЮКОСУ, незабаром випустить свою першу книгу, до якої увійдуть його публіцистика, переписка з письменниками Людмилою Уліцкою, Борисом Акуніним та Борисом Стругацьким. Про це повідомила Уліцка на церемонії нагородження премією «Глобус» журналу «Знамя», що відбулося минулого тижня. Нагородою відзначена її переписка із Ходорковським «Діалоги», тому премію розділили обидва співавтори. У журналі «Знамя» вважають, що «Діалоги» представляють майже забутий літературний жанр переписки.

На церемонії нагородження були присутні дочка Ходорковського — Анастасія — та його адвокат Олена Лук’янова. У своїй подяці ув’язнений бізнесмен заявив: «Вірю в те, що пасіонарність Росії не вичерпана. Але віра в те, що «ми можемо», не знімає відповідальності, яка виражається у словах «я повинен». У будь–якому разі, я із себе цієї відповідальності не знімаю».

Цікаво, що за одним із опитувань в інтернеті Михайла Ходорковського зарахували до п’ятірки найвпливовіших інтелектуалів у Росії.