Країна під снігом

19.12.2009
Країна під снігом

Декому доводилося вибиратися із заметів самотужки. (УНІАН.)

Жертви зими

Херсон

62–річна жінка померла позавчора через серцевий напад у рейсовому автобусі, так і не дочекавшись приїзду «швидкої». Усього ж у снігову пастку під Херсоном потрапили майже три тисячі одиниць приватного автотранспорту та вантажівок, у яких перебували більше трьох тисяч людей. Станом на вчорашній вечір силами рятувальників було розчищено 23,13 кілометра траси Херсон—Миколаїв, звільнено від снігу 204 автомобілі. Для тих, кого не вдасться евакуювати до настання темряви, еменесники запаслися п’ятьма пересувними пунктами обігріву.

Як повідомив «УМ» голова Херсонської облдержадміністрації Борис Сіленков, з труднощами, але все ж удалося вирішити проблеми з фінансуванням комунальних служб, які розчищають снігові замети — управління Державного казначейства розблокувало рахунки комунальників регіону. «Губернатор» повідомив, що вчора після заяв про блокування рахунків було проведено платежів за пальне на два мільйони гривень. За його словами, вплинути на ситуацію обласна влада змогла нетрадиційним способом — керівники облдержадміністрації та обласної ради підписали гарантійний лист і попросили в борг бензин у власників мережі автозаправок.

Вчора складна ситуація залишалася на об’їз­ній дорозі Херсона від Антоновського мосту до селища Чорнобаївка. Довелося розчищали одну з частин лінії автотраси, а потім у супроводі міліції виводити автомобілі. На Херсонщині практично припинено рейси громадського транспорту внутрішньообласного сполучення. У Генічеську повністю замело і залило перешийок, що з’єднує місто з Арабатською Стрілкою, отож транспортного сполучення між селищами Генгорка і Щасливцеве немає.

Як розповів «УМ» начальник міського управління доріг В’ячеслав Нікітенко, у Херсоні організовано цілодобове чергування на базовому дорожньому підприємстві «Злива». Місцеві організації–підрядники залучені до ліквідації наслідків негоди. Для кожного підрядника розроблено маршрути. Основну увагу приділять вулицям, по яких проходить маршрут громадського транспорту: їх будуть чистити і посипати піском у першу чергу. Всього ж у розпорядженні міста і підрядників — чотири грейдери, три снігоприбиральні машини та чотири — для розкидання піску. Заготовлено близько двох тисяч тонн піщано–соляної суміші. З досвіду останніх трьох зим, цього цілком достатньо. Для крайнього випадку в арсеналі шляховиків є трактори «Білорусь».

Столиця у сніговій блокаді

Днями «великий сніг» дістався центральних і північних регіонів. І хоча опади тут були не такими потужними як на півдні країни, проте негода все ж таки завдала чимало клопотів. Традиційно неготовими до «раптових» грудневих снігопадів виявилися комунальники, які не встигають вчасно розчищати замети на дорогах. Відтак на вулицях міст утворилися довжележні затори, транспортний рух заблоковано.

На київських вулицях снігу насипало не так вже й багато, але рух транспорту це все ж таки ускладнило. Деякі райони міста вчора було практично паралізовано. Водії скаржаться на відсутність реагентів на автодорогах, через що проїжджа частина перетворилася на справжню ковзанку — автомобілі стають некерованими. Це призводить до виникнення аварійних ситуацій, які блокують й без того уповільнений рух автотранспорту. Відтак багато мешканців столиці вирішили пересісти на «найпунктуальніший» вид громадського транспорту — столичну підземку. Через різкий наплив пасажирів, поїзди вже від кінцевих станцій метрополітену рухалися забитими. Водночас у Київській міськдержадміністрації запевняють, що комунальники міста працюють у цілодобовому режимі, розчищаючи вулиці. Кияни досить критично розцінили такі заяви, адже вчора на вулицях столиці згаданої техніки помічено не було.

Окрім транспортного колапсу, в Києві зафіксовано ще низку подій, пов’язаних із негодою. Як повідомили «УМ» у прес–центрі столичного управління Міністертсва надзвичайних ситуацій, внаслідок перевантаження електромереж учора на кілька годин залишилося без світла 170 житлових будинків на Відрадному, в тому числі й Медмістечко, розташоване тут. Наразі електропостачання в районі відновлено. З похолоданням еменесники пов’язують і зростання кількості пожеж у Києві. «Городяни для обігіріву часто–густо використовують неякісні або саморобні прилади або, навіть, умикають газові плити», — розповіли «УМ» у прес–центрі столичного МНС. Також вогнеборцям доводиться частіше виїжджати на пожежі, що стаються у відселених будинках, у яких облаштували собі прихисток безпритульні.

Європа під снігом

Сильні холоди та снігопади ускладнюють життя європейцям від Москви до Лондона. Зима взяла в полон у Москві генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, бо літак бельгійських ВПС так і не зміг вилетіти позавчора ввечері до Брюсселя, після закінчення триденного офіційного візиту Генсека. Та і в самій Бельгії, і в сусідній Франції скасовано багато авіарейсів, пасажири яких провели ніч із четверга на п’ятницю в аеропортах.

В Іспанії та Великій Британії, де сніг бачать вряди–годи, триває транспортний хаос. Найбільші снігопади пройшли на північному сході, південному сході Англії та в самому Лондоні, де товщина снігової ковдри становить 20 сантиметрів. У графстві Кент приблизно 200 машин застрягли на трасах М20 та М2 і провели на них ніч із четверга на п’ятницю, повідомляє Бі–Бі–Сі. На інших дорогах Англії швидкість руху обмежена 20 милями за годину. Авіарейси в трьох лондонських аеропортах або затримуються, або взагалі скасовуються. Учора було частково зупинено залізничне сполучення на сході та південному сході Англії.

Підвищений ступінь загрози оголошено в 61 з 96 департаментів Франції. На під’їзних дорогах до Парижа утворилися гігантські затори. У зв’язку зі снігопадами зачинено для відвідувань Ейфелеву вежу та більшість парків Парижа.

В Іспанії підвищений рівень небезпеки проголошено в 46 провінціях та 13 автономних областях. Найбільше від снігопадів постраждали північні та центральні райони країни. У багатьох регіонах Іспанії температура впала до 10 градусів морозу, а товщина снігового покриву становить 30 сантиметрів.

Польщі до суворих зим ніби і не звикати, але за останню добу там замерзли на смерть п’ятеро осіб, а з початку зими від морозів загинули вже 28 людей.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>