Повій, вітре економний!

Повій, вітре економний!

Ярослав Бендас — май­стер на всі руки. Важко сказати, чого він не вміє змайструвати! Багато років пропрацював електротехніком, самотужки освоїв кілька суміжних спеціальностей, а взагалі чаклування над усілякими схемами­кресленнями і дротиками­шурупчиками — це велике захоплення всього його життя. Особливо ж полюбляє виготовляти речі, які допомагають у господарстві. Так, наприклад, має власноруч зроблені газонокосилку, пересувну «клумбу» для квітів, пульти для супутникової антени та віконних штор.

Море «іде на дно»

Море «іде на дно»

Нафта і стоки з полів — ось головні причини занепаду екосистеми Чорного моря. Таку думку висловив Віктор Тарасенко, президент неурядової Кримської академії наук: «Через перевищення вмісту нафтопродуктів у його водах близько 160 видів фауни, що там мешкають, перебувають на межі вимирання». Екологічна ситуація у морі, за даними Віктора Тарасенка, невпинно погіршується. Навіть попри те, що економічна активність у причорноморських країнах впала. Чорному морю сильно шкодить злив вод із полів, які містять мінеральні добрива. Через що активно росте фітопланктон, прозорість води знижується, а це спричиняє смерть багатоклітинних водоростей. Забруднюють море нафта, неочищені води і масовий вилов риби, через що гинуть морські тварини.

Від долі не втечеш

Від долі не втечеш

Не справдилося народне повір’я про те, що той, кого помилково вважають померлим, буде ще довго жити. Житель Луцька, замість якого родичі помилково поховали іншу людину, помер «удруге», тепер уже посправжньому, повідомляє «Укрінформ».

«Іменини» української газети

«Іменини» української газети

Харківські журналісти, політики і діячі культури звернулися до глави держави Віктора Ющенка з ініціативою проголосити на державному рівні 12 листопада Днем україномовної преси. Ця пропозиція має глибоке історичне підґрунтя. Саме цього дня 104 роки тому на теренах Центральної та Лівобережної України вийшла перша україномовна газета «Хлібороб». Її видрукували у Лубнах власним коштом відомі громадськополітичні діячі та просвітителі брати Шемети, попри чинні на той час Валуєвський та Емський укази царату про заборону української мови.

Всі статті рубрики