Повій, вітре економний!

17.11.2009

Ярослав Бендас — май­стер на всі руки. Важко сказати, чого він не вміє змайструвати! Багато років пропрацював електротехніком, самотужки освоїв кілька суміжних спеціальностей, а взагалі чаклування над усілякими схемами­кресленнями і дротиками­шурупчиками — це велике захоплення всього його життя. Особливо ж полюбляє виготовляти речі, які допомагають у господарстві. Так, наприклад, має власноруч зроблені газонокосилку, пересувну «клумбу» для квітів, пульти для супутникової антени та віконних штор. Але все це — дрібнички порівняно з мініелектростанцією, яка працює від вітру і дозволяє господарю опалювати дім і забезпечувати його гарячою водою, економлячи при цьому понад 50 відсотків газу. Це своєрідне диво техніки Ярослав Миколайович створював на базі генератора електроструму від старої кіноустановки впродовж кількох років. Створював без жодних схем і креслень, покладаючись лише на власну голову й руки. Використовував при цьому різні «запчастини», що накопичились у його домашній майстерні, тож витратив на своє диво техніки лише дві тисячі гривень. Тим часом якщо придбати таку установку промислового виробництва, то разом із монтажем це потягне на більш як 30 тисяч доларів. Поширити ж досвід тернопільського майстра складно тому, що дешевих електрогенераторів маленької потужності (до 10 кіловат) у нас зараз ніде не виготовляють, а високопотужні дорого коштують.

Тепер на даху будинку Ярослава Бендаса в одному з приватних секторів Тернополя красується великий (триметрової висоти і приблизно з таким самим розмахом крил) жовто­блакитний вітряк із гордим написом «Україна». Для того щоб він працював, цілком вистачає вітру швидкістю п’ять метрів за секунду. А внизу в будинку стоїть котел, який може працювати і на газу, і від електроструму, що його виробляє електрогенератор вітряка. Причому змайстрований він так, що перемикається автоматично. Тобто коли з’являється вітер і починає крутити лопасті вітряка, подача газу припиняється. А економія від такої домашньої мініелектростанції дуже вагома. Бо якщо до її запуску господарі будинку взимку щомісячно спалювали понад 400 кубометрів газу, то тепер вистачає вже тільки 200.

Відколи Ярослав Бендас має свою саморобну електро­станцію, до нього з усіх куточків України їдуть люди з проханням зробити таку саму «штуку» вже на продаж. Останнє, на жаль, неможливо. А от досвідом Ярослав Бендас ділиться з усіма: кожному терпляче пояснює всі деталі виготовлення і дозволяє усе роздивитися та занотувати.