Море «іде на дно»

17.11.2009

Нафта і стоки з полів — ось головні причини занепаду екосистеми Чорного моря. Таку думку висловив Віктор Тарасенко, президент неурядової Кримської академії наук: «Через перевищення вмісту нафтопродуктів у його водах близько 160 видів фауни, що там мешкають, перебувають на межі вимирання». Екологічна ситуація у морі, за даними Віктора Тарасенка, невпинно погіршується. Навіть попри те, що економічна активність у причорноморських країнах впала. Чорному морю сильно шкодить злив вод із полів, які містять мінеральні добрива. Через що активно росте фітопланктон, прозорість води знижується, а це спричиняє смерть багатоклітинних водоростей. Забруднюють море нафта, неочищені води і масовий вилов риби, через що гинуть морські тварини.

Утім у Міністерстві екології не розділяють думку Віктора Тарасенка. Начальник відділу охорони Азовського та Чорного морів Олександр Бонь запевнив «УМ», що ситуація є цілком стабільною. «Нещодавно відбулася експедиція до Керченської протоки у зв’язку з подіями 2007 року (тоді через шторм у море вилилося 1,2 тисячі тонн мазуту і 6,8 тисячі тонн сірки. — Авт.). Комісія з’ясувала, що наразі ситуація стабільна, стан екосистеми відповідає параметрам, які були до керченської трагедії», — сказав пан Бонь.

Що ж до змиву мінеральних добрив, то цей шлях забруднення важкоконтрольований, а визначити достеменно, наскільки добрива впливають на забрудненість моря, неможливо. «У Чорному морі існує багато факторів забруднення, серед яких — і стан очисних споруд, що зливають стічні води, і судноплавство, і морські порти та промислові об’єкти. Однак, згідно з нашими та міжнародними дослідженнями, ситуація є стабільною впродовж останніх 10 років», — додав Олександр Бонь.