Чашка здоров’я

04.11.2009

Зі зниженням температури повітря активно зростає попит на чаї. І нашвидкуруч, як правило, насичуєш організм то чорним чаєм, то чорним із молоком чи лимоном, то зеленим, то сумішшю чорного з зеленим. Щоправда, уже за тиждень–другий на цей традиційний набір не хочеться дивитися. Якщо у вас такі ж настрої, спробуємо разом урізноманітнити чаювання.

Доречним у період, коли організм треба насичувати вітаміном С, є багатий на цей вітамін каркаде. Це червоний напій із квіток екзотичного гібіскуса можна пити і з цукром, і з медом, і з будь–яким варенням. Для тих, хто ранками не може прокинутися, підійде мате — висушене листя і молоді пагони падуба парагвайського, в яких міститься багато кофеїну. (Зрозуміло, що у післяобідню пору від цього напою краще відмовитися). Дві склянки мате з молоком можуть слугувати навіть повноцінним дієтичним сніданком. А готують напій так: півлітра нежирного молока нагріваємо до 50—60 градусів, додаємо дві столові ложки мате, перемішуємо, за смаком кладемо цукор чи мед і доводимо до кипіння. Перед тим як розливати в чашки, напій краще процідити.

Додатками до традиційного чорного чаю можуть слугувати кориця, гвоздика, кардамон, палички ванілі, шматочки цедри всіх без винятку цитрусових чи сухофрукти. Їх — по одному чи групуючи — можна просто кинути у заварник. Проте ефективніше — прокип’ятити упродовж п’яти–семи хвилин разом із заваркою. Не зважайте на те, що хтось скаже, що така процедура неправильна. У кожного народу своя традиція. Наприклад, індуси завжди прокип’ячують заварку. А якщо захворіли — обов’язково додають горошини перцю.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>