НОВИНИ ПЛЮС

04.09.2009

Тимошенко заспокоїла про газ на Різдво

Із 1 січня ставка транзиту російського газу через Україну зросте на 65—70 відсотків. Про це заявила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко на вчорашньому засіданні уряду, доповідаючи про результати зустрічі з прем’єром Росії Володимиром Путіним. «Враховуючи те, що ми споживаємо газ за ринковою ціною, то все це [ціни] буде збалансовано», — запевнила вона. Також глава уряду наголосила, що за вісім місяців від підписання газової угоди з РФ «не було жодного збою й країна не відчувала, що ціна на газ змінюється щоквартально». «Україна й Росія переконані, що на Різдво не буде тих традиційних штучок, які бувають у газовій сфері», — каже Прем’єр.

Також Тимошенко повідомила про домовленість із Путіним стосовно того, що у зв’язку з кризою Україна споживатиме менший обсяг газу у 2010 та 2011 роках — 27–33 млрд. кубометрів проти 33 млрд. цього року. «Безумовно, із самого початку було зрозуміло, що ніяких штрафних санкцій [з боргу РФ] за недобір газу не буде. Це виключається», — заявила Юлія Тимошенко.

Ющенко похвалив Тимошенко і Путіна

Президент Віктор Ющенко задоволений результатами переговорів Прем’єра Юлії Тимошенко із її російським колегою Путіним. Про це йдеться у листі Президента до уряду. «Я з приємністю дізнався про обіцянку прем’єр–міністра Російської Федерації не застосовувати штрафні санкції за недобір газу, як це передбачено згаданими газовими угодами», — засвідчує Ющенко. Він зауважив, що, за розрахунками експертів, розмір штрафних санкцій внаслідок недобору газу у І півріччі 2009 року становить 41,9 млрд. гривень. Водночас Президент відзначає, що така позиція прем’єрів України й Росії свідчить про те, що до газових угод необхідно вносити зміни й фіксувати їх на папері.

Уряд чекає нового кредиту

Восени Україна отримає 1,5—2 млрд. доларів кредиту на модернізацію газового сектора. Про це вчора на брифінгу заявив віце–прем’єр Григорій Немиря. «Між ЄБРР, Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Єврокомісією і Україною досягнуто домовленості про кроки, які дозволять у жовтні–листопаді отримати кредит для інвестицій для модернізації газового сектора. Йдеться про запозичення, які дозволять стабілізувати ситуацію в усій галузі», — цитує Немирю сайт «Українська правда».

Янукович зробить російську мову державною

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявляє, що в разі обрання Президентом він зробить усе для того, щоб російська мова стала другою державною в Україні. Позавчора в ефірі Одеської обласної державної телерадіокомпанії він сказав: «Хочу відповісти Прем’єру Тимошенко, яка зробила заяву у Львові про те, що російська мова не повинна бути другою державною. А я зроблю все, щоб російська мова була другою державною, і ось у цьому в нас різниця». Янукович вважає, що для цього достатньо 226 голосів у парламенті й підпис Президента.

Мін’юст забирає в Януковича дачу через суд

Міністерство юстиції підготувало позов до суду щодо передачі в державну власність резиденції «Межигір’я», яку привласнив Віктор Янукович. Про це вчора на брифінгу заявив заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Позов стосуватиметься «як об’єкта нерухомості — протокольної дачі Кабміну площею 400 кв. м, яка перебуває у власності Президента, так і земельної ділянки площею 130 гектарів, яка була відведена у постійне користування під урядову резиденцію». За словами Корнійчука, оборудки з передачі резиденції «Межигір’я» «зацікавленій особі» були незаконними, і «судові перспективи уряду позитивні, у нас є всі можливості повернути зазначений актив державі».

Відділ кадрів

Президент Віктор Ющенко своїм указом призначив новим начальником Управління Служби безпеки України у Львівській області Юрія Артюхова, який досі керував УСБУ Вінниччини.

Суддя–«колядник» зібрався голодувати

Екс–суддя Ігор Зварич, обвинувачений у корупції, заявив через свого адвоката, що з п’ятниці готовий оголосити голодування, якщо його «законні вимоги не будуть розглянуті та щодо них не буде прийнято рішення». Зварич також заявляє про недотримання його конституційних прав, «систематичне поширення про нього неправдивої інформації, проведення судів без його присутності, відсутність реагування з боку правоохоронних органів».