І розпустити нікому,й самознищитися шкода

04.09.2009

Сьогодні відкривається позачергове засідання Верховної Ради, скликане з ініціативи Блоку Тимошенко. Однак у тому, що в нинішньому своєму складі Верховна Рада продуктивно працювати не може, сумнівається все менше політиків. Президент під час зустрічі з Головою ВР Володимир Литвином назвав одним із варіантів розв’язання парламентської кризи саморозпуск парламенту (право достроково припинити повноваження Ради своїм указом глава держави, згідно з Конституцією, втратив за півроку до завершення президентського терміну). За словами Президента, парламент «давно перестав бути центром прийняття політичних рішень», оскільки політика «давно вже формується за його лаштунками».

За якнайшвидше проведення нових парламентських виборів виступає і член Партії регіонів Микола Азаров. В ефірі «5–го каналу» нардеп заявив, що підтримує саморозпуск ВР.

А парламентарій від Блоку «Наша Україна — Народна самооборона», лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк зауважив, що конституційні підстави для припинення повноважень чинного парламенту існують уже майже рік. Але, на думку Яценюка, до президентських виборів Верховну Раду ніхто не розпустить, а вже «новий Президент у конституційному порядку вирішить, що робити з Верховною Радою, яка не працює». У те, що ВР спроможна саморозпуститися, здається, не вірить ніхто.

Водночас спікер парламенту Володимир Литвин наголошує, що для розпуску ВР немає правових підстав. Більше того, Голова ВР сподівається, що сьогодні блокування в парламенті не буде. Сам Литвин, щоправда, не зможе проконтролювати підлеглих, оскільки перебуватиме у відрядженні. За його відсутності Верховною Радою керуватиме перший заступник — Олександр Лавринович.