Згадати 2005–й

11.08.2009

Справа про легітимність депутатського мандата БЮТівця Костянтина Жеваго, яка спершу могла комусь здатися дрібною причіпкою на тлі більших бізнесових розборок, набула значно серйознішого розголосу. За нардепа взялася Служба безпеки України.

Нагадаємо, йдеться про те, що, як з’ясувалося, народний депутат від Блоку Тимошенко Жеваго наприкінці минулого року вступив на посаду генерального виконавчого директора компанії «Феррекспо» і, відповідно до законодавства України, мав би як сумісник у 20–денний термін скласти депутатські повноваження. Однак пан Костянтин досі лишається членом парламенту і очолює велике гірничо–металургійне підприємство. Зараз Володимир Литвин як Голова парламенту крізь пальці дивиться на таке сумісництво, хоча воно й суперечить Конституції України. А, пригадується, у 2005 році, під час своєї першої каденції на чолі ВР пан Литвин подавав до Апеляційного суду Києва аж 21 позов на депутатів–сумісників, аби зсадити їх з одного з крісел. І не боявся «гучних імен» — суд тоді позбавив мандатів 2005 року цілу групу товаришів, серед яких — Віктор Балога та ще низка «губернаторів» від «Нашої України», Сергій Терьохін, Валентина Семенюк та ін. Нині ініціативу проявив «Громадський комітет національної безпеки України», котрий надіслав у Генеральну прокуратуру звернення щодо неправомірного поєднання посад нардепом від БЮТ (інших явних сумісників у парламенті ніби нема). Відповідний сигнал надійшов і до Регламентного комітету ВР, але його голова Олександр Єфремов (Партія регіонів) наразі відреагував пропозицією до заявників надати додаткові «документальні підтвердження» щодо сумісництва Жеваго.

Натомість із Генпрокуратури, від начальника відділу нагляду за дотриманням законів про адміністративні порушення Олександра Драгана, прийшла відповідь: «Звернення щодо корупційних дій народного депутата України Жеваго К. В. скеровано для розгляду до Служби безпеки України».

Як повідомив «УМ» голова «Громадського комітету…» Олексій Толкачов, СБУ вже викликала його на розмову, й оперуповноважений з особливо важливих справ Анатолій Мороз, «який займається перевіркою корупційних діянь Костянтина Жеваго», отримав на підтвердження заяв річний звіт корпорації «Феррекспо» за 2008 рік. Тепер Служба безпеки перевірятиме ці дані по лініях Мінекономіки, податкової, Держкомстату та органів економічного контролю Швейцарії, де зареєстровано «Феррекспо».

«Гадаю, наслідки перевірки будуть обов’язково, оскільки в центральному апараті СБУ за справу взялося управління боротьби з організованою злочинністю, — каже Олексій Толкачов. — Оперуповноважений, з яким я спілкувався, якраз наглядає за дотриманням законодавства з боку депутатів парламенту». Водночас керівник громадської організації визнає: «Для нас головне — не притягнення Жеваго до кримінальної відповідальності. Ми хочемо добитися виконання народними обранцями чинних норм законодавства. Ми прагнемо довести, що настільки зухвало, настільки цинічно порушувати закони не можна. Зрештою, наша мета — створити прецедент для інших парламентаріїв, які дозволяють собі нехтувати закон».

Голова «Громадського комітету національної безпеки» констатує: «Добре, що в розслідування включилися правоохоронні структури. Бо одна справа, коли про порушення законодавства сигналізують громадські організації, і зовсім інша — коли СБУ за підсумками своєї перевірки й отриманих офіційних даних напише відповідного листа у Верховну Раду».

Продовжуючи цю думку, народний депутат–«нашоукраїнець» Ярослав Джоджик у коментарі «УМ» каже: «Наша проблема — у цілковитому ігноруванні законодавства окремими народними обранцями, які за сумісництвом працювали і працюють, у тому числі в серйозних комерційних структурах. Як правило, це представники великих олігархічних груп, для яких існують нібито окремі «правила гри», а це абсолютно неприпустимо. Законодавчих важелів, аби приструнити таких депутатів, достатньо. Тому нам перш за все потрібно виконувати закони і не робити ні з кого «священних корів». Але тут є ще й питання моралі, відповідальності перед виборцем».

 

P. S. «УМ» не вдалося взяти коментар з цього приводу у самого Костянтина Жеваго. Водночас редакція готова оприлюднити його точку зору.