У гості до чарівників м’яча

04.07.2009
У гості до чарівників м’яча

Бразилія вдруге за свою історію прийме фінал чемпіонату світу.

«Бразилія — не просто країна, це субконтинент, п’ятиразовий чемпіон світу», — такими словами мотивував президент ФІФА Йозеф Блаттер своє бажання провести чемпіонат світу 2014 року в 12 замість 10 раніше заанонсованих міст. Раніше передбачалося, що світові футбольні функціонери виберуть лише десяток стадіонів із цієї південноамериканської країни — рівно стільки ж арен прийматимуть чемпіонат, який пройде наступного року в ПАР. Але Бразилія у футбольному світі займає особливе місце.

Нагадаємо, що ще в 2003 році ФІФА оголосила, що хотіла б провести «Мундіаль» 2014 року в Південній Америці, яка не приймала подібних акцій з 1978 року, коли Аргентина перемогла на домашньому чемпіонаті. Аргентинці знову претендували на майбутню світову першість, а разом із ними і колумбійці. Аргументи бразилійців, які вже мали таке футбольне свято в далекому 1950 році, виявилися сильнішими, і в жовтні 2007 року їхнє право на проведення нового змагання офіційно було підтверджено.

За честь отримати матчі цього дійства, у свою чергу, змагалося аж цілих 17 бразилійських міст. Днями на спеціально скликаній прес–конференції керівництво ФІФА назвало дюжину щасливих населених пунктів, мешканці яких тепер зможуть на свої очі поспостерігати за футбольним святом. Отже, матчі першості пройдуть у містах Белу–Орізонте, Бразиліа, Куяба, Куритіба, Форталеза, Манаус, Натал, Порту–Алегрі, Ресіфі, Ріо–де–Жанейро, Сальвадор та Сан–Паулу. Більшість із вказаних точок на карті є столицями або адміністративними центрами своїх штатів.

«Було дуже важко зробити вибір, адже інтерес до футболу в Бразилії величезний. Ми, в першу чергу, хочемо зробити чемпіонат успішним зі спортивної точки зору», — прокоментував рішення ФІФА її президент Блаттер. Самі ж бразилійці сподіваються, що майбутній чемпіонат дасть суттєвий поштовх економіці їхньої країни, і вже починають реконструювати свої стадіони.