Реформи замість саморозпуску

14.05.2009

П’ятий з’їзд Асоціації українських письменників відбувся в Києві без зайвого галасу.

Кризу, в яку потрапила АУП на дванадцятий рік свого існування, присутні на з’їзді 25 літераторів із різних регіонів України пояснювали багатьма причинами. Не останньою була і несподівана смерть президента АУП Ігоря Римарука, яка взагалі обезголовила організацію. Минулого року відійшов у вічність і перший керманич Асоціації українських письменників Юрій Покальчук. Тож нині єдиний сущий із трьох президентів АУП Тарас Федюк і став головним організатором вкрай назрілого зібрання українських письменників. Ідея саморозпуску не знайшла ні в кого підтримки. Зате неодноразово лунали зауваження визначитися: що таке АУП і для чого вона існує?

Одним з яскравих досягнень Асоціації стала поетична серія «Зона Овідія» видавництва «Факт», в якій побачили світ книжки вже 44 українських поетів. На такий поетичний проект в останні роки не спромігся ніхто. Одним із найгостріших питань на з’їзді було членство аупівців у Національній спілці письменників України. Чимало літераторів вимагало від колег визначитися зі своїм статусом. Адже перебування у двох різних письменницьких організаціях є нелогічним. Дискусію з цього питання наразі не закінчено.

Новим–старим президентом АУП таємним голосуванням одностайно обрано Тараса Федюка. Віце–президентами стали Дмитро Стус, Максим Стріха, Юрій Рибачук та Віктор Шило (Кіровоград). Обрано також координаційну раду у складі 14 осіб, в якій, окрім Києва та Кіровограда, представлені також Львів, Одеса, Вінниця, Чернівці та Ужгород.