«Побратимський» джаз

25.03.2009

Тогорічну обіцянку проводити джазові фестивалі в місті щовесни меломани були готові пробачити Харківському театральному центру як таку, що не можлива з об’єктивних причин. Мовляв, нічого не вдієш — криза, почекаємо кращих часів. Коли ж на міських афішах з’явилась програма нового фесту, їй зраділи вже тому, що збереження започаткованої традиції у смутні часи, без сумніву, варте поваги.

Відкрили фестиваль учора, а в п’ятницю продовжать фестиваль на правах господарів харківські гурти. Студентський молодняк з університету мистецтв, академії культури, університету будівництва та архітектури разом із більш «розкрученою» ElectroMagnifika — добра заявка на те, що джаз у Харкові таки прижився і доволі успішно набирає музичних обертів. До того ж із претензією на сталу традицію, яку вже кілька років поспіль успішно підтримує відомий український джазовий музикант і учитель фактично усіх харківських молодих джазменів Сергій Давидов. Цього разу метр презентуватиме в рамках фестивалю нову програму The Flow of Kyzye Til, яку виконає разом з іншими відомими українськими музикантами.

«Іноземних» концертів цього разу буде лише три — жіночий, американський та французький. Вони пройдуть під брендом побратимської дружби Харкова з містами Познань, Цинциннаті та Ліль і за підтримки закордонних посольств.

Програму, яку народ встиг назвати «У джазі тільки дівчата», виконають польська вокалістка гурту «ДагаДана» ( у її творчості органічно переплітаються фольклорні мотиви і класичний джаз) та росіянка Поліна Свиридова. Юна співачка представить у Харкові проект, підготовлений разом з українськими музикантами.

Так званий «американський день» буде повністю присвячено знаменитості з Цинциннаті Дону Фрідману, одному з найвідоміших джазових піаністів сучасності. Фішкою вечора стане аташе з питань культури Посольства Німеччини в Україні Жан–Пьєр Фрелі, який виступить на вечорі як гітарист. Продовжить і завершить «іноземну тематику» «за джазу» команда з Ліля Jeremie Ternoy Trio, яка приїде до міста відкривати другий фестиваль — «Французька весна». Фестиваль триватиме до 24 квітня.