Герой із бандурою

11.12.2008
Герой із бандурою

Другого грудня Надзвичайний та Повноважний Посол України в США Олег Шамшур вручив спеціальний диплом та орден «Герой України», присвоєний «... за визначний особистий внесок у справу національного і духовного відродження України, поширення української культури і кобзарського мистецтва у світі» колишньому диригентові й керівникові Капели бандуристів ім. Тараса Шевченка у США Григорію Китастому, його сину Андрію. Він теж член капели і продовжує справу батька, здійснив неймовірну працю зі збереження його творчої спадщини. Клопотання перед Президентом про присвоєння цього звання порушила Управа капели, його підтримали не один десяток міжнародних організацій зарубіжного українства і України, починаючи зі Світового конгресу українців включно з церковними лідерами — Патріархом Української православної церкви Філаретом, Патріархом Греко–католицької церкви Любомиром Гузаром та архиєпіскопом консисторії Православної церкви в США Антонієм. Пропозиція світового українства щодо визнання найвищою державною нагородою була приурочена до 100–річчя з дня народження Григорія Китастого, яке відзначали 17 січня 2007 року. Капела бандуристів присвятила цій даті два тури ( весняні та осінні 2007 року) вельми успішних гастролей у 15 містах США та Канади. Крім класичних творів композитора Григорія Китастого, під час цих гастролей Капела виконувала вперше на американській сцені його міні–оперу «Бій під Конотопом», в основі сюжету якої — переможна битва 1659 року козацького війська гетьмана Виговського з військами московщини. До цього цей монументальний твір був лише записаний у Детройті в 1958 році на ювілейний альбом капели. У 2004 році «Бій під Конотопом» записали на СД у Києві в рамках проекту Фонду Китастих «Бій. Перемога. Слава».

Присутня на церемонії в Українському посольстві у Вашингтоні Катерина Ющенко сердечно привітала та подякувала родині Китастих та капелі за багатолітнє збереження української культури у світі. «Для мене це дуже зворушлива хвилина, тому що ми всі тут виростали з музикою Китастого. Китастий для мене — це великий українець, великий музикант. І ця нагорода заслужена ним». Далі Пані Катерина згадала слова Президента України про те, що не буде забута жодна людина, яка працювала для України, чи віддала життя задля неї. Вона також пообіцяла, що її Фонд «Україна–3000» підтримає проект документального фільму «Живі струни», присвячений історії капели. Міністерство культури України зі свого боку розглядає можливість участі в проекті. Отож є надія, що Григорій Китастий (посмертно) допоможе здійснити ще один добрий крок для уславлення і популяризації своєї улюбленої капели, своїх улюблених дітей — бандуристів. Катерина Ющенко від своєї родини вручила подарунки вдові Григорія Китастого пані Галині, Андрію Китастому та нинішньому диригенту капели Андріану Британу (сувенірна бандура).

А далі слово своїми могутніми голосами взяли капеляни. Вони виконали кілька творів Григорія Китастого: знаменитий інструментальний твір «Гомін степів», «Пісню про Юрка Тютюнника» та в його аранжуванні для бандури «Ясени». Зазвучав і своєрідний гімн українців на чужині «Чуєш, брате мій» (сл. Б. Лепкого, муз. Л. Лепкого). Як завжди бандуристи зібрали бурхливі щирі оплески присутніх як подяку їхньому мистецтву та оцінку їхній жертовності. Адже для участі в цій події вони здолали сотні миль, приїхавши чи прилетівши з Сан–Дієго (Андрій Китастий), Торонто (8 осіб), Клівленда, Детройта, Нью–Йорка, Коннектикуту, Філадельфії. Приїхали ветерани і молоді.