ОРГАНічний проект

06.12.2008

У Харківській філармонії навесні 2010 року може з’явитися новий орган відомої німецької фірми «Олександр Шуке». Принаймні її представники та місцевий благодійний фонд «Ренесанс» недавно обговорили умови підписання договору на виготовлення і установку елітного музичного інструмента, і, як запевняють фахівці, немає жодних причин сумніватися в тому, що цей проект буде реалізовано.

До вибору майбутніх партнерів харків’яни підійшли у кращих традиціях світової практики. Влітку була створена експертна рада, члени якої розробили технічні характеристики нового інструмента і розіслали їх найвідомішим органобудівним фірмам світу. Відгукнулися десять, запропонувавши місту 16 цікавих проектів. Зрештою вибір був зроблений на користь «органа універсального типу з розширеними можливостями у стилі німецького бароко», який представила на конкурс фірма з двохсотліт­ньою історією «Олександр Шуке». Саме її засновники побудували свого часу орган для церкви блаженного Власія у Мюльхаузені, в якій служив органістом геніальний Іоганн Бах.

Для обговорення нюансів майбутньої співпраці до Харкова приїздили теперішній керівник фірми Матіус Шуке і її комерційний директор Андреас Шульц. Ознайомившись із технічними і дизайнерськими побажаннями українських замовників, вони припустили, що невдовзі у місті може з’явитися один із найкращих органних залів Європи. До речі, зал, для якого німці створюватимуть новий інструмент, наразі теж активно будується, що, напевно, і змусило представників зарубіжної фірми зробити такий оптимістичний висновок. Голова облдержадміністрації Арсен Аваков у ході переговорів висловив побажання отримати інструмент, що відповідає не лише всім технічним вимогам музичного закладу, а й був би свого роду витвором мистецтва.

Як «УМ» уже повідомляла, необхідність збудувати у Харкові новий органний зал виникла чотири роки тому. Тоді покійний екс–«губернатор» Євген Кушнарьов несподівано для харківських меломанів видав розпорядження про передачу Успенського собору Харкова віруючим УПЦ Московського патріархату. І оскільки саме у цьому храмі близько тридцяти років тому чеська фірма «Ригер–Клосс» збудувала один із кращих вітчизняних органів, чиновницьке рішення викликало щонайменше подив. Адже, згідно з вітчизняним законодавством, культові споруди, в яких розміщуються заклади культури, можуть бути передані попередньому власнику лише за умови, якщо «виселенцям» підшукають нове приміщення. Філармонія на той час розглядалася як один із варіантів майбутнього переїзду, хоча містом ходили чутки про те, що на цю розкішну пам’ятку архітектури вже поклали око місцеві бізнесмени. Відбитися від «довічних» орендарів музичному закладу допоміг новообраний голова облдержадміністрації Арсен Аваков. З його ж ініціативи у стінах цього музичного закладу був проведений благодійним фондом «Ренесанс» аукціон, виручені кошти з якого допомогли розпочати комплексну реставрацію розкішного, але вбитого безгосподарністю приміщення. Будівництво органного залу — частина єдиного проекту, покликаного перетворити філармонію на найпрестижніший культурний центр міста.

Доля старого елітного інструмента поки що не вирішена. Він і понині, з терплячої згоди віруючих, займає в Успенському соборі місце іконостасу, оскільки храм досі активно служить і культовою спорудою, і органним залом. Вранці тут проходить служба, ввечері — концерти класичної музики.