Галопом по Європі

19.11.2008

Нині найзахідніший регіон України переживає справжній літературний бум. До появи нових, цікавих імен, книжок, антологій органічно додаються презентації за межами закарпатського літературного казана. Остання відбулася 8 листопада в Німеччині.

Нещодавно в Ужгороді побувала директорка Інституту культури міста Дармштадт Крістіан Кляйн. Зустріч із закарпатськими літераторами так їй сподобалася, що вона заповзялася організувати таку саму вдома. Представляти закарпатців у Німеччині випало прозаїку Михайлу Рошку та поетові Андрію Любці. З такої нагоди вони навіть переклали частину доробку німецькою мовою, який на сцені озвучив... Юрій Андрухович. Нині останній перебуває на німецькому гранті, тому залюбки приїхав із Берліна до Дармштадта підтримати закарпатських колег. Окрім того, на чотиригодинному вечорі лунали лемківські мелодії у виконанні Мар’яни Садовської та культурологічна розвідка про українські землі в Австро–Угорщині Стефанії Пташник. До речі, квиток на вечір коштував 15 євро.

Поїхавши до Західної Європи на авто, закарпатські літератори влаштували собі справжній круїз, за тиждень проїхавши Будапешт, Відень, Зальцбург, Мюнхен, Люксембург, Париж, Венецію і Любляну. Море вражень, імовірно, знайде відображення у текстах.