Іменем Чехова

01.10.2008
Іменем Чехова

Кевін Спейсі, Джон Малкович і Олександр Лебедєв на прес–конференції в Ялті. (Фото автора.)

Майданчиком для «зіркових» вистав і майстер–класів має стати тутешній міський театр імені Чехова. Той самий, на сцені якого свого часу виступали Федір Шаляпін і Сергій Рахманінов, Микола Садовський і Марія Заньковецька, Костянтин Станіславський і Володимир Немирович–Данченко, а в ложі гостей був сам письменник, драматург Антон Чехов. Тепер на цю сцену вийдуть заморські знаменитості найвищого гатунку, титуловані «Оскаром» та іншими знаними в культурному світі нагородами. Принаймні на це сподівається російський олігарх Олександр Лебедєв, котрий для переконливості своїх намірів спеціально запросив минулого четверга до Ялти голлівудських зірок, поціновувачів творчості великого Чехова — драматургів і акторів Джона Малковича, Кевіна Спейсі і Тома Стоппара. «Ми спробуємо, — сказав пан Лебедєв на прес–конференції в ялтинському театрі, — щороку привозити сюди кращі театри світу, щоб вони могли тиждень працювати разом, обмінюватися творчими планами».

Росіянин уже виклав зі своєї кишені десять мільйонів євро на реставрацію театру та будинку–дачі письменника в Ялті. Аби всім цим похвалитись перед високими гостями, Лебєдєв, виявляється, декілька років поспіль їх обходжував («у знаменитостей усе розписано на роки вперед»). На «худрука» Лондонського драматичного театру The Old Theatre й двічі лауреата премії «Оскар» (за ролі у фільмах «Підозрілі особи» та «Краса по–американськи») Кевіна Спейсі відновлене вогнище культури справило враження — він навіть порівняв його з «коштовним каменем». Спейсі сказав журналістам: «Я хотів би зіграти багато ролей Чехова. Сподіваюсь, що одного разу приїду і зроблю це на сцені цього театру».

Ця «погроза» може здійснитися не раніше наступної осені — саме тоді, за планами Лебедєва, мають запустити міжнародний проект «Чеховський театр у Ялті».

 

ДОСЬЄ «УМ»

Олександр Лебедєв — колишній депутат Держдуми РФ, опально–опозиційний російський олігарх, власник Національної резервної корпорації (НРК), 30% акцій «Аерофлота» і газети «Московскій корєспондєнт», яка «заварила історію» з одруженням Володимира Путіна з гімнасткою Аліною Кабаєвою. Лебедєв заявив у інтерв’ю газеті New–York Times, що разом із колишнім президентом СРСР Михайлом Горбачовим створює нову політичну силу — «Незалежну демократичну партію Росії», яка може виставити своїх кандидатів уже на парламентських виборах 2011 року.