Заробітки–2009

26.09.2008

Президент не задоволений соціальною складовою бюджету

Кабмін обіцяє, що новий 2009 рік стане соціально стабільним і грошовитим для українців — принаймні такі завдання і надії покладають урядовці на проект Держбюджету–2009. Щоправда, Президент України так не вважає і критикує плани уряду — глава держави певен, що в головному фінансовому законі України не приділено належної уваги вирішенню цілої низки важливих питань у соціальній, енергетичній сферах, забезпеченні громадян доступним житлом тощо.

За словами Віктора Ющенка, зокрема, показники Державного бюджету України знову сформовано на занижених макропоказниках економічного і соціального розвитку України, що матиме своїм наслідком продовження практики заниження розмірів соціальних стандартів. Президент підкреслює, що розрив між встановленим та фактичним розмірами прожиткового мінімуму, внаслідок якого лише за вісім місяців поточного року кожний пенсіонер, що має мінімальну пенсію, недоотримав більше 560 гривень, буде і далі зростати. Не подобається Віктору Ющенку також і те, що уряд проігнорував його ініціативу щодо започаткування з 2009 року програми побудови доступного житла для наших громадян. Віктор Ющенко також вважає, що під загрозою перебуває і здійснення всіх необхідних протипаводкових заходів. «Складається враження, що стихійне лихо, яке сталося наприкінці липня цього року, так нічого нас і не навчило», — цитує Президента України його прес–служба.

Також експерти одним із ризиків у наступному році називають усе ту ж інфляцію. Вона, за розрахунками фахівців секретаріату Президента, в 2009 році буде на рівні 14 відсотків, а уряд у своєму проекті Держбюджету заклав інфляцію 9,5 відсотка. Також непокоїть фахівців і «мізерне фінансування житлово–комунальної галузі», яке, за словами глави секретаріату Президента України Романа Безсмертного, «загрожує колапсом системам життєзабезпечення по всій Україні». А 100 мільйонів гривень, передбачених проектом Держбюджету–2009 на потреби галузі, катастрофічно мало.

Уряд планує: у 2009 році середня пенсія зросте на 20 відсотків

Щоправда, уряд на закиди секретаріату Президента ніяк не реагує і вважає свій проект Держбюджету таким, що «дає якісно нові фінансові параметри для життя країни».

Зокрема, Кабмін анонсує в наступному році небувале підвищення прожиткового мінімуму — більш ніж на 20 відсотків. «Це найбільші темпи зростання з часу його запровадження», — запевняє міністр праці та соціальної політики України Людмила Денісова. Окрім того, урядовці очікують, що у 2009 році буде виконана конституційна норма щодо зрівняння розмірів мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. «Жодний працівник не буде отримувати заробітну плату, нижчу прожиткового мінімуму», — цитує міністра Укрінформ. Так, прожитковий мінімум для працездатного населення з першого січня 2009 року підвищиться до 770 гривень, для непрацездатних громадян — до 568. До кінця ж 2009 року прожитковий мінімум для працездатних осіб зросте до 807 гривень. Взагалі ж у Мінпраці очікують, що середня зарплата в Україні у 2009 році зросте на 32 відсотки і становитиме 1197 гривень. Причому розміри мінімальної заробітної плати будуть зростати щоквартально. Відтак будуть підвищені й посадові оклади для працівників освіти та охорони здоров’я.

Щодо пенсіонерів, то тут уряд обіцяє: середньомісячна пенсійна виплата зросте на 20 відсотків (до 1 054 гривень.). Для 12,8 мільйона пенсіонерів буде поетапно збільшено до 1197 гривень зарплату для обчислення «трудових» та «наукових» пенсій, а також пенсій для військовослужбовців силових структур. Середній же розмір пенсії шахтаря у грудні 2009 року становитиме 3 520 гривень. За словами міністра праці, призначення пенсій шахтарям визначено на рівні 80 відсотків від середнього розміру зарплати шахтаря.

Загалом же плани уряду на найближчий рік амбітні: аби 90 відсотків літніх людей отримували пенсію, яка перевищуватиме прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. А пенсія у майже половини літніх людей, запевняють у Мінпраці, точно буде більшою 1000 гривень.

Збільшаться також витрати з державного бюджету на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. «Уперше за 12 років у десять разів збільшено розмір одноразової компенсації при встановленні інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Видатки на оздоровлення громадян та дітей, які постраждали від цього лиха, збільшаться майже на 18 відсотків. При цьому буде зростати кількість оздоровлених», — зазначає Людмила Денісова. Майже 7,5 тисячі осіб, які працюють у зоні відчуження, отримають збільшення доплати в розмірі 150 відсотків мінімальної заробітної плати. Зараз така виплата становить 264 гривні, а з першого січня наступного року вона збільшиться майже в п’ять разів і сягне 1155 гривень.

Обіцяє уряд опікуватися і проблемами сім’ї та дітей. Наступного року передбачено збільшення розмірів допомоги по вагітності та пологах, а також надання вже встановленої допомоги матерям при народженні дитини. Збільшаться й розміри допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — в серед­ньому на 80 відсотків. «Така допомога буде підвищуватися щоквартально — в залежності від зростання прожиткового мінімуму», — запевнила міністр. Зростатимуть також розміри допомоги одиноким матерям, виплати на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Зросте й допомога малозабезпеченим сім’ям, у тому числі для працездатних осіб — більш як у півтора раза. Особливу увагу держава приділятиме сім’ям, які опікуються сиротами. Для їх підтримки вперше встановлена допомога в розмірі подвійного прожитковому мінімуму.

Також Людмила Денісова наголосила, що уряд приділятиме значну увагу питанням захисту осіб з особливими потребами. У 2009 році передбачається збільшення на третину фінансування програм для них. Наприклад, зросте вдвічі розмір компенсації інвалідам війни на санаторно–курортне лікування. Вдвічі збільшиться кількість оздоровлених інвалідів з дитинства та інвалідів загального захворювання. Вперше виплачуватиметься грошова компенсація замість санаторно–курортної путівки та компенсація вартості самостійного санаторно–курортного лікування інвалідів загального захворювання та дитинства. Послідовно перейматиметься держава також технічними засобами пересування інвалідів. «Збільшено видатки на придбання спеціального транспорту. Технічними засобами пересування буде забезпечено на 70 відсотків від потреби», — констатувала міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова.