Збуджена порожнеча

12.09.2008

У Львові з порожнечею проробляють різні фокуси. Інколи її декларують, як–от Влодко Кауфман у своєму весняному перформенсі на «Гогольфесті», а тепер випробовуватимуть на потенцію. З 15 по 21 вересня у Львові зберуться відомі сучасні художники з України, Польщі, Білорусі, Литви і на фестивалі «Тиждень актуального мистецтва «7» намагатимуться, за словами одного з ініціаторів проекту Влодка Кауфмана, «показати в одному місці «паралельне» мистецтво, світ, до якого не звик сучасний глядач». Акції художників матимуть одну спільну назву «Потенція Порожнечі».

«Це свого роду декларація «паралельного» мистецтва. Ми маємо у цьому плані велику пустку, але дуже енергетичну, яка потребує негайного заповнення. Сподіваємось, що ця перша спроба матиме продовження і наступного року», — каже Кауфман.

Упродовж семи днів у центральній частині міста (галерея «Дзиґа» — площа Ринок — площа навколо Домініканського собору) понад сто митців із десяти країн світу візьмуть участь у сімдесятьох проектах. «Ми вперше організовуємо Дні актуального мистецтва у Львові із упевненістю, що «живе мистецтво» віднайде ідеальну основу в цьому дивовижному місті з багатою культурою, — каже координатор проекту, куратор Андрій Лінік. — Це спроба зібрати на одній території і в один час митців, які творять у просторі актуального мистецтва, із усіма прогнозованими та несподіваними наслідками».

За словами історика мистецтва Андрія Лініка, тижневий проект умовно ділитиметься на чотири блоки: три дні мистецтва перформенсу в Україні за кураторства Єжи Онуха, медіа–депо яке координуватиме Богдан Шумилович, авторські проекти «Потенція порожнечі» та супровідні акції, серед яких фестиваль експериментальної електронної музики «Перший львівський рейв (Bukem in session)».

Втілювати задумані проекти приїдуть «зірки» в своїй галузі — Павло Маков, Василь Бажай, Олег Тістол, Анна Сидоренко та Сергій Якунін, Сергій Петлюк, Анатолій Федірко, Гліб Вишеславський, Свен Кьоніг (Швейцарія), Ян Свіджінскі (Польща), Редас Діржис (Литва), Сергєй Тетерін (Росія). Одним із приводів проведення «Тижня актуального мистецтва «7» є святкування п’ятнадцятої річниці галереї «Дзиґа», куратором якої є Влодко Кауфман. Сто тисяч доларів дали вкупі різні громадські організації й фонди, Львівська міська рада виділила на цей сучасний проект 67 тисяч гривень. «Це, мабуть, єдиний випадок в Україні, коли з державної казни виділяються гроші на сучасне мистецтво», — каже Андрій Лінік.

Скрутніша ситуація була з територією фестивалю. «У Львові нема приміщень, де можна бавитися із такими форматами, як перформенс. Спершу ми планували задіяти під проект приміщення трапезної Домініканського монастиря і колишнього Стрілецького товариства на вулиці Лисенка, але оскільки музейні установи, що працюють у цих приміщеннях, отримали на ремонт кошти, які негайно мусять освоїти, то ми більшу частину своїх заходів змушені були передислокувати у Львівський муніципальний театр», — пояснює Кауфман.

Відкривати Тиждень будуть художники під кураторством Павла Гудімова. «Це персональні проекти, яких ще не бачив Львів і навіть Україна. Микола Маценко і Олег Тістол у муніципальному театрі покажуть свій «музей Нацпром». Роботи для нього творилися протягом 15 років. У галереї «Дзиґа» харківський графік Павло Маков відкриє персональну виставку», — пояснює Гудімов. Єжи Онух, директор Польського інституту в Україні каже: він запросив до Львова представників різних генерацій — як дуже молодих митців із Білорусі, так із Литви людей середнього віку, і пенсіонерів мистецтва із Польщі. Найстаршому учасникові Яну Свіджінскі цього року виповнилося 85».