До нас приїхав Лувр!

12.09.2008

У «Софії Київській», а точніше у відреставрованому Будинку митрополита, весь тиждень кипіла робота: тут готувалися до відкриття виставки скульптур Людовика XIV, які прибули з Лувру. Варто зазначити, що українська столиця стала першим у світі містом, яке приймає шедеври з особистої колекції французького Короля–Сонця, відомого ще фразою «Держава — це я!». Досі експонати ніколи не покидали Лувр. Але французи все ж зважились на мандрівку.

«Мені надзвичайно приємно вітати сьогодні виставку, яку презентує у Києві Лувр. Особливо радісним є те, що Лувр у такий спосіб долучився до відкриття нового музею у стінах Національного заповідника «Софія Київська», — каже генеральний директор Лувра Анрі Лоурет. — Серед королів династії Бурбонів Людовік XIV, беззаперечно, був найбільшим шанувальником мистецтва: зібрані ним у великій кількості живопис, малюнки, самоцвіти та бронза й досі формують ядро найпрестижнішої з колекцій музею».

Українські експерти вже встигли оцінити вартість майбутньої експозиції у 15 мільйонів євро. Організатором коштовної виставки «Аполлон в кузні Вулкана. Брон­зові скульптури з колекції Людовіка XIV» став фонд відомого українського бізнесмена Ріната Ахметова «Розвиток України», який узяв на себе витрати за дорогий переліт скульптур до України. «Виставку створено за ексклюзивним проектом музею Лувр у Парижі й буде представлено в Києві спеціально з нагоди завершення реставрації пам’ятки XVIII століття — Будинку митрополита в «Софії Київській», — розповіла «УМ» директор із зовнішніх зв’язків фонду «Розвиток України» Власта Шовковська. — У 2005 році завдяки меценатській підтримці Ріната Ахметова національний заповідник «Софія Київська» зміг розпочати реставрацію Будинку митрополита». Будівлю, відновлення якої обійшлося власнику футбольного клубу «Шахтар» у понад 30 мільйонів гривень, не просто відреставровано ззовні, а й повністю пристосовано для розміщення виставки зсередини. «Обладнано сучасні виставкові зали і при цьому дбайливо збережено чи відновлено історичні компоненти будинку», — звітують у Фонді.

Завтра ж на урочистому відкритті колекції короля побуває глава держави Віктор Ющенко, головний меценат Рінат Ахметов і, власне, генеральний директор Лувру Анрі Лоуретт. Перші особи держави, гості та прості відвідувачі зможуть оглянути 17 експонатів із колекції Людовика XIV, які розподілять на три секції (кожна — в окремому залі. — Авт.): «Античні сюжети в скульптурі» (сім скульптур), «Джамболонья та його послідовники» (чотири експонати) і «Твори XVІІ століття» (шість експонатів).

Для відвідувачів вхід коштуватиме всього п’ять гривень. «Купуючи квиток на виставку «Аполлон у кузні Вулкана» поціновувачі мистецтва не лише побачать виставку й оглянуть інтер’єри відреставрованого Будинку митрополита, а й фінансово підтримають «Софію Київську», допомігши в подальшому розвитку, — зазначає пані Власта. — Адже на кожні п’ять гривень вартості вхідного квитка на виставку Благодійний фонд «Розвиток України» надасть заповіднику ще п’ять гривень як грант від Фонду». На згадку відвідувачі зможуть узяти спеціальний альбом про французьку експозицію.