«Молодість–2008». Через дебют — до європейських продюсерів

19.06.2008

«Молодість» приходить восени. За 38 років існування фестивалю цю сентенцію його прихильники завчили дуже добре. Проте несподіваною «Молодість» буває хіба що для неорганізованого кіно–контингенту. Оскільки власні козирі та попередню програму оргкомітет починає відкривати ще влітку.

У вівторок на першій прес–конференції МКФ «Молодість» журналісти дізналися про особливості конкурсу та позаконкурсних показів, два нові спецпроекти фестивалю, а також почули дуже цікавий список зірок, які отримали запрошення на кінофестиваль, що пройде у Києві з 18 по 26 жовтня. По–перше, це Ален Делон — його організатори дуже сподіваються побачити на відкритті «Молодості–2008» і нагородити відзнакою «За внесок у розвиток світового кіномистецтва». По–друге, Алла Демидова — прима російського театру і кіно працюватиме у журі фестивалю (разом з нею конкурс оцінюватиме наш Степан Коваль, головою журі організатори дуже хотіли би бачити німецького режисера Віма Вендерса). По–третє, Емір Кустуріца, який має представляти програму «Кіно Сербії».

Що стосується конкурсної програми, то тут, як завжди, величезна конкуренція ще на стадії відбору фільмів. Як розповіла директор програм МКФ Міла Новикова, конкурсанти традиційно змагатимуться у трьох категоріях. Наразі оргкомітет отримав близько півтисячі фільмів, автори яких хочуть представити їх на «Молодості». (Останній термін подання заявок — 1 липня). Але публіка цьогорічного фестивалю перегляне менше картин, ніж зазвичай. Оскільки фільмів, як правило, настільки багато, що їх доводиться показувати ледь не цілодобово. І такий режим показів глядачі просто не витримують. Мабуть, для студентів кінофакультетів ця новина буде невтішною, оскільки вони на «Молодості» сидять від старту і до фінішу, а що там за вікном — ніч чи день — їх цікавить мало. Після кількарічної перерви «Молодість» повертає приз Sunny Bunny, за який змагатимуться фільми гей–лесбійської тематики.

Також «Молодість» запросила усіх бажаючих подумати над сценарієм анімаційного ролика фестивалю. Тема для майбутніх проектів — щось із життя чи філософії славнозвісного барона Мюнхгаузена. Цей конкурс фестиваль проводить разом зі своїм технічним партнером, компанією Hewlett–Packard.

Також «Молодість» дала відмашку ще одному конкурсу — співпродакшина. Ось так, еволюція нашого улюбленого фестивалю більш ніж очевидна: стартувавши як форум кінодебютів, «Молодість» уже опікується спільними проектами. Переможці цього конкурсу презентуватимуть свої роботи європейським продюсерам та фондам, які фінансуватимуть кіновиробництво. Потім міжнародна комісія визначить 10 фіналістів, чиї проекти розглядатимуть продюсери з усієї Європи. «Так ми плануємо відкрити молодих українських режисерів та сценаристів світові», — прокоментував цю ідею директор фестивалю Максим Ілляшенко.