Прийшов додому!

Прийшов додому!

Відтепер у Прилуках є своя Театральна площа з пам’ятником неперевершеному коміку Миколі Федоровичу Яковченку (1900—1974 рр.). Земляки вирішили увіковічнити пам’ять батька Проні Прокопівни та Максима Перепелиці, назвавши його іменем частину вулиці Переяславської перед Будинком культури (тут починав свої перші кроки на сцені актор) і поставивши пам’ятник українському сміхотворцю на Театральній площі.

Історія трьох сумок

Історія трьох сумок

Оригінальний пам’ятник з’явився на Воскресенській вулиці поруч із найстарішою у місті Воскресенською церквою. Краєзнавці кажуть, що давній храм побудовано коштом засновника Сум, полковника Герасима Кондратьєва, що є фактом. А ось історія про те, на які кошти побудували першу фортецю народжуваного міста, — суто легендарна. За переказами, ніби знайшли козаки три мисливські сумки, повні золотих монет. Ці гроші, буцімто, і витратили на будівництво фортеці. А зображення трьох сумок, відтак, стало гербом міста.

«Хай мовчать америки й росії...»

«Хай мовчать америки й росії...»

Цьогорічну традиційну «ЕтноВесну» до Дня Європи її засновник — народний депутат Микола Томенко у рамках загальнонаціональної акції «Україні потрібні герої» вирішив провести на мальовничій Полтавщині — в селах Біївці та Тарандинці Лубенського району. Саме тут, поблизу річки Удай, народився відомий український поет–шістдесятник Василь Симоненко. Саме цими шляхами, дев’ять кілометрів полями з Біївців до Тарандинців і назад, юний Василь щодня ходив до школи й зачаровувався рідними краєвидами. Тут усе живе пам’яттю про нього, втім донедавна мало хто знав сюди дорогу...

Всі статті рубрики