«Хай мовчать америки й росії...»

20.05.2008
«Хай мовчать америки й росії...»

«ЕтноВесна» зібрала на Полтавщині чимало молоді. (Фото автора.)

Цьогорічну традиційну «ЕтноВесну» до Дня Європи її засновник — народний депутат Микола Томенко у рамках загальнонаціональної акції «Україні потрібні герої» вирішив провести на мальовничій Полтавщині — в селах Біївці та Тарандинці Лубенського району. Саме тут, поблизу річки Удай, народився відомий український поет–шістдесятник Василь Симоненко. Саме цими шляхами, дев’ять кілометрів полями з Біївців до Тарандинців і назад, юний Василь щодня ходив до школи й зачаровувався рідними краєвидами. Тут усе живе пам’яттю про нього, втім донедавна мало хто знав сюди дорогу...

 

Не можу звикнути, що його немає

Мета акції — нагадати українцям та привернути увагу європейців до творчості одного з найвидатніших українських поетів 60–х років ХХ століття, рядки якого навічно увійшли до духовної скарбниці нашого народу: «Можна все на світі вибирати, сину, Вибрати не можна тільки Батьківщину»; «Україно, ти для мене — диво... Хай мовчать америки й росії, Коли я з тобою говорю»; «Ти знаєш, що ти людина?»...

Цікаво, що організаторам вдалося віднайти в різних куточках Лубенщини та Черкас, в приватних архівах його друзів фонограми з живим голосом Симоненка — усього 17 унікальних записів авторського виконання поетом своїх творів. Їх за технічної допомоги Національної радіокомпанії України вдалося реставрувати. Як результат — унікальне аудіо–видання «Лебеді материнства: живий голос Василя Симоненка». За словами Миколи Томенка, який презентував компакт–диск минулої суботи у музеї видатного поета, що розташований у Тарандинцівській загальноосвітній школі імені Василя Симоненка, по сотні таких дисків організатори передадуть школам Полтавщини і Черкащини, де пройшов другий період життя поета, який залишив цей світ молодим — у 28 років.

У тому, що цей диск — справжня знахідка, переконаний і друг дитинства Симоненка — поет Микола Сом. Під час відвідин батьківської хати поета у Біївцях Сомик (так його колись називав друг Василь) поринув у спогади: «Ось тут ми з ним спали, обійнявшись, а туди, за поле, на Удай плавати бігали...» Живий голос Василя Симоненка, що пролунав у шкільному музеї, розчулив і відомого поета та колишнього парламентарія Бориса Олійника, який пам’ятає Симоненка ще зі студентських років. «Я знав його добре, хоча він і на курс старший був, жили в одному гуртожитку, — розчулився Борис Ілліч. — Він завжди переді мною, не можу звикнути до того, що його вже 45 років, як немає...»

Пан Томенко каже, що вже до Дня незалежності буде випущено диск, де найвідоміші твори читатимуть класики української літератури — Максим Рильський, Павло Тичина, Микола Бажан, Василь Стус, Остап Вишня та інші. «Отже, з Василя Симоненка ми розпочинаємо нові проекти, які, сподіваюся, будуть корисними і важливими для України, а насамперед — для школярів», — обіцяє організатор акції.

Гуляв народ тут до світанку

Цікаво, що в долині перед в’їздом до Біївців здавна відбувалися народні ярмарки та гуляння. Про це свідчить стела поблизу криниці, мовляв, гуляли тут, а потім описали дійство і академік Левицький, і етнограф Милорадович, і письменник Коцюбинський. Але це було у ХІХ столітті, тож організатори подумали й вирішили: чому б не відродити гарну традицію у ХХІ столітті?

Сказано — зроблено: минулих вихідних був і ярмарок, і гуляння. На фестиваль «ЕтноВесна: День Європи на батьківщині Василя Симоненка» з’їхалися близько шістдесяти майстрів–умільців із різних районів Полтавщини, а святкового настрою додав концерт за участю гуртів «Мандри», ВІА «Кобза», «От вінта», а також відомих виконавців — Анжеліки Рудницької, Ірини Шинкарук, Юлії Рай та Антоніни Матвієнко.

Було помітно, що чимало селян із навколишніх сіл зайняли місця на травичці з салом та оковитою ще до обіду, тож на виступи виконавців реагували так, як треба. Під вечір гамірну юрбу людей та припаркованих поблизу пагорбів автівок із Лубен та Полтави змушене було обійти стадо корів, що поверталося з пасовиська. Що тут скажеш, справжнє етно!