Історія трьох сумок

20.05.2008
Історія трьох сумок

(автора.)

Оригінальний пам’ятник з’явився на Воскресенській вулиці поруч із найстарішою у місті Воскресенською церквою. Краєзнавці кажуть, що давній храм побудовано коштом засновника Сум, полковника Герасима Кондратьєва, що є фактом. А ось історія про те, на які кошти побудували першу фортецю народжуваного міста, — суто легендарна. За переказами, ніби знайшли козаки три мисливські сумки, повні золотих монет. Ці гроші, буцімто, і витратили на будівництво фортеці. А зображення трьох сумок, відтак, стало гербом міста.

Тепер мешканці Сум мають символічний колодязь, з якого витягнуто сумку. Стоїть він на викладеній із граніту карті області, де вказані всі районні центри Сумщини. З сумки стікає вода, і грошей у ній, звісно, немає. А от монети у колодязь на відкритті монумента почали кидати присутні.

Цей символ, переконаний Сумський міський голова Геннадій Мінаєв, може скласти конкуренцію символу звичному — зробленій без жодного цвяха старій альтанці, яка досі вважалася першою ознакою Сум. Та річ не в конкуренції, а в тому, аби в місті було побільше місць, які б характеризували його і були його обличчям. Власне, цим і керувалися автори ідеї та організатори непростого процесу появи сумки як пам’ятника — письменник і член президії Сумського земляцтва в Києві Микола Гриценко, директор видавничого регіонального­ центру «Собор» Григорій Тимченко та скульптор Олексій Шевченко. Споруджено пам’ятник на кошти громадської організації Сумське земляцтво в Києві.

Звичайно, на урочистостях було немало гостей. Відомий співак Анатолій Мокренко приїхав відразу з неаби­яким подарунком. Викопавши на власному обійсті калину, видатний земляк посадив її біля сумки–монумента!