Від імунізації до... реанімації

15.05.2008
Від імунізації до... реанімації

У вівторок помер учень 11–го класу однієї зі шкіл Краматорська, якому, як і іншим школярам, напередодні зробили щеплення від кору та краснухи. Того ж дня управління охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації заборонило проведення імунізації до з’ясування причин смерті старшокласника.

17–річний учень ЗОШ №10 Краматорська Антон Т. був одним із тих, хто в понеділок пройшов цю нехитру процедуру. А вже надвечір підлітку стало зле: у нього підвищилися тиск і температура. Близько сьомої години вечора хворого госпіталізували до міської лікарні, а під ранок його самопочуття погіршилося настільки, що його довелося перевезти до реанімаційного відділення. Та попри всі зусилля медиків, на жаль, врятувати життя хлопцеві так і не вдалося.

«Пов’язано це чи не пов’язано з тим, що старшокласник помер після щеплення, поки не можна стверджувати, тому управління охорони здоров’я дало розпорядження тимчасово призупинити імунізацію проти кору та краснухи до з’ясування причин смерті дитини», — пояснив начальник управління охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Аніщенко.

Утім уже вчора Міністерство охорони здоров’я оприлюднило попередні висновки, в яких ідеться, що смерть підлітка не пов’язана зі щепленням. Наголошуючи, що вакцинацію проводила досвідчена бригада медиків, а правила зберігання і транспортування вакцини не були порушені, МОЗ закликало ЗМІ не спекулювати на цій темі. «Інформація окремих ЗМІ, що дитина була вакцинована індійською вакциною фармацевтичної компанії Indian Immunological Ltd, не відповідає дійсності. Зазначена вакцина не сертифікована ВООЗ, не зареєстрована та не використовується на території України. Дитина була щеплена вакциною компанії Serum Institute», – наголосили у міністерстві. А також додали, що за десятирічну історію застосування цієї вакцини цей смертельний випадок — перший. Попри те вакцинацію до закінчення розслідування й отримання результатів експертизи таки призупинили.

Слід додати, що після того, як протягом останніх двох років на Донеччині серед молоді активізувався спалах захворювання на кір та краснуху, передбачалося, що щеплення отримають приблизно 8 мільйонів осіб віком від 16 до 29 років. До трагічного випадку в Краматорську імунізацію в області отримали майже дві тисячі осіб, жодних нарікань від яких на погіршення стану здоров’я не було.