Париж–Москва

Париж–Москва

Робочий візит Президента Ющенка до Парижа був коротким, як тост. Багатьом ця поїздка, яка охопила позавчорашній вечір, здалася несподіваною. За даними «УМ», вона готувалася з минулого тижня. А от кореспондент агенції «Франс пресс», яка телефонувала в нашу амбасаду в Парижі, каже, що в посольстві України не знали про візит.

Шпигун розлетівся в прах

Шпигун розлетівся в прах

Американському військовому флоту в Тихому океані учора вдалося з першої спроби влучити антибалістичною ракетою у небезпечний шпигунський супутник. Нагадаємо: відразу після запуску в грудні 2006 року супутник вийшов із ладу і загрожував впасти на Землю, за підрахунками Пентагона — 6 березня.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Козаки по–іншомовному

Козаки по–іншомовному

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Цього року виповнюється 360 літ від початку національно–визвольної війни українців під проводом Богдана Хмельницького. Що ж писали про неї і взагалі — про українських козаків тодішні літописи? У національних архівах різних країн світу зберігається чимало тогочасних історичних хронік іноземними мовами. Серед найцікавіших — «Щоденник», писаний у XVI столітті німецькою мовою Еріхом Лясотою, зберігається у Публічній бібліотеці у німецькому місті Будишине; «Дорожні нотатки» написані у Львові у XVII столітті вірменською мовою Симоном Лехаци, знаходиться книга в польській «Бібліотеці народовій»; «Записки» Мартіна Груневега XVI століття німецькою мовою, зберігається у Гданську. Одним із маловідомих для широкого кола читачів, але популярним серед істориків усього світу, є літопис «Кам’янецька хроніка», написаний у часи становлення й розквіту запорізького козацтва у XVI—XVII століттях у місті Кам’янець–Подільському. Оригінали рукопису написані кипчацькою та вірменською мовами вірменськими священиками з Кам’янця — Акопом і Аксентом. Старовинні аркуші нині зберігаються у Національному архіві Лондона, Національній бібліотеці Парижа, національних книгосховищах у Венеції та Єревані.

Спокійно, містере Буш, — у небі українці

Спокійно, містере Буш, — у небі українці

Учора президент США Джордж Буш у рамках робочої поїздки країнами Африки прибув з офіційним візитом до Ліберії. До його охорони в такому небезпечному регіоні, де не так давно ще палала громадянська війна, залучили контингент миротворчої місії ООН. Для повітряного прикриття обрали саме екіпажі 56–го окремого вертолітного загону Збройних сил України. Українці патрулюють небо над столицею Ліберії — Монровією та аеропортом «Спрингс Пейн», берегові лінії та під’їзні дороги на шляху кортежу Джорджа Буша.

Всі статті рубрики