Коса дозволила «косити» від армії

19.10.2007
Коса дозволила «косити» від армії

Парафована та оприлюднена днями угода про формування коаліції в парламенті VI скликання між Блоком Юлії Тимошенко і блоком «Наша Україна — Народна самооборона» засвідчила, що леді Ю таки вдалося наполягти на включенні однієї з головних власних передвиборчих обіцянок — скасуванні обов’язкового призову юнаків до армії вже з 1 січня 2008 року.

 

Що записано пером...

Так, у розділі угоди щодо сфери побудови сучасної європейської держави, в п. 7, учасники зобов’язуються здійснити військову реформу та підвищити обороноздатність країни, а вже у розділі 2.5, присвяченому сучасним Збройним силам, роз’яснюється, що одним із стратегічних пріоритетів цієї реформи є «перехід до формування Збройних сил України на контрактній основі з 1 січня 2009 року та відмова від призову на строкову військову службу з 1 січня 2008 року». Особисто Юлія Тимошенко підтвердила, що призов таки буде скасовано вже за два з половиною місяця. Звісно, у разі ухвалення закону про введення контрактної військової служби майбутньою демократичною коаліцією.

«До всіх питань треба підходити професійно. З 1 січня загальнообов’язкова повинність буде скасована, як ми і обіцяли. У нас усього 121 тисяча в армії служить. З них призову — десь до 30 тисяч, включаючи патрулювання внутрішніх військ. З них половина буде ще з призову–2007. Значить, десь 15 тисяч», — зазначає лідерка БЮТ. Цифри вона наводить як доказ того, що створення професійної армії не потребує великих грошей. За її прогнозом, держбюджету перехід на контракт обійдеться у 50 мільйонів гривень — переважно на зарплатню контрактникам. Мовляв, останніх українській армії потрібно значно менше, ніж нині є солдатів–строковиків.

Заперечення чи уточнення?

Цікаво, що категоричних заперечень не висловили лідери «НУНС». Юрій Луценко хоча й зауважив, що питання припинення призову буде вирішуватися на засіданні Ради нацбезпеки і оборони, але виконувати пункт коаліційної угоди в стінах ВР готовий. «Ми віримо нашим союзникам, що є розрахунки, які дозволять припинити призов із 1 січня 2008 року», — каже він. Натомість В’ячеслав Кириленко вважає, що в майбутньому демократичному уряді Юлії Тимошенко та міністру оборони Анатолію Гриценку доведеться співпрацювати щодо теми призову. «Вони будуть змушені шукати спільне рішення, яке зможе реалізувати програмові засади», — переконаний пан Кириленко.

Натомість Анатолій Гриценко, який увійшов до першої п’ятірки «НУНС», наголошує, що перехід на контрактну армію можливий не раніше 2010 року. «Згідно з затвердженою Президентом Державною програмою розвитку ЗСУ, українська армія стане на 100 відсотків контрактною у 2010 році. Щодо відміни призову з 1 січня 2008 року можу лише зазначити, що з таким же успіхом можна парафувати угоду про відміну трьох законів Ньютона», — обурюється міністр оборони.

Про те, що тема відмови від призову має розглядатися на РНБО на основі консенсусу й з урахуванням позиції Президента та інститутів громадського суспільства, а не лише правлячої коаліції, заявив і секретар РНБО Іван Плющ. За його словами, Президент як Верховний Головнокомандувач готовий вислухати позиції усіх сторін і спільно прийняти рішення, яке не зашкодить національній безпеці.

Украй ризикованими та небезпечними наміри БЮТ щодо створення професійної армії так швидко вважають і експерти. На думку директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігоря Бурковського, перехід українського війська на винятково контрактну основу доцільно здійснювати після стратегічної оцінки загроз та викликів, які стоять перед державою, і затвердження цієї стратегії відповідними інституціями, повідомляє «Німецька хвиля». Експерт не виключає можливість прискореного створення професійної армії, але має сумнів у тому, що високооплачувані військові–професіонали будуть спроможні без належної підготовки відробляти вкладені в них державні кошти.

До речі, осінній призов—2007 завершиться лише за півтора місяця, але вже зараз можна спрогнозувати, що пункт про призов у коаліційній угоді між БЮТ і «НУНС» додасть головного болю військовим комісаріатам. Призовники знову почнуть активно «косити» від армії, як це вже було напередодні дострокових виборів, коли вони повірили передвиборчим обіцянкам БЮТ. Тепер усе значно серйозніше, а служити останніми у 2008 році мало кому до смаку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У найвідомішому навчальному центрі строковиків «Десна» на Чернігівщині днями назавжди попрощалися з онучами й урочисто надягли... шкарпетки. Кожному солдату їх видано 12 пар. Шкарпетки презентували як частину нової форми: в комплекті — берці (легкі черевики) і в’єтнамки, щоб по казармі ходити. Усе вироблено в Україні.

Онучам солдати встановили пам’ятну дошку, адже вони служили їм вірою і правдою від часів Петра Першого.

Шкарпетками поки що укомплектовані лише військові частини в Києві, в навчальному центрі «Десна», а також миротворці в Ліберії. Але міністр оборони Гриценко обіцяє, що від осіннього призову—2007 кожен строковик одягне шкарпетки, а не онучі.