Радуцький закликав боротися з цукровим діабетом та ожирінням новими податками

16:23, 31.12.2021
Радуцький закликав боротися з цукровим діабетом та ожирінням новими податками

Радуцький закликав боротися з цукровим діабетом фіскальним методом

Народний обранець від фракції «Слуга народу» Михайло Радуцький запропонував запровадити акциз на солодкі напої з метою боротьби з ожирінням і цукровим діабетом. 

 

Як інформує Україна молода, про це голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, нардеп від «Слуги народу» Михайло Радуцький написав у своєму дописі у Фейсбуці.

 

Радуцький наголосив, що третина українських дітей досить часто вживає солодкі газовані напої. До того ж більшість батьків не проти, щоб їхні діти вживали цей продукт, хоча це і негативно позначається на їхньому здоров'ї. 

 

«Не дивно, що цукровий діабет в Україні активно «молодіє». Останніми роками спостерігається дуже значний приріст захворюваності серед дітей шкільного та дошкільного віку», – зазначив депутат.

 

Тому, на думку депутата, доцільним є регулювання вмісту цукру у газованих напоях фіскальними методами, наприклад, за допомогою запровадження акцизного збору на ті напої, в яких вміст цукру перевищує певний рівень.

 

Народний обранець навів приклади з досвіду європейських країн, зазначивши, виробники досить швидко адаптуються до нових правил – зменшують вміст цукру в напоях до рівня, що дозволяє уникати сплати акцизу. 

 

За словами «слуги народу», подібний податок існує в 65 державах – від Мексики до Південно-Африканської Республіки.

 

«Пропоную колегам депутатам спільно з економічними експертами, дієтологами, освітянами, представниками батьківських організацій обговорити цю важливу тему. Які існують сценарії вирішення проблеми надмірного споживання солодких газованих напоїв у нашій країні? 

 

Як знайти баланс між інтересами суспільства, споживачів та виробників? Наш Комітет готовий виступити майданчиком для діалогу та напрацювання законодавчих ініціатив», – підсумував Михайло Радуцький. 
 

Як повідомляла УМ, кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкти, що  передбачають адміністративну відповідальність за публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України.