Максим Степанов не хоче переривати локдаун

19:55, 12.01.2021
Максим Степанов не хоче переривати локдаун

Керівництво МОЗ не бачить підстав переривати січневий локдаун.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов переконаний, що посилений карантин (запроваджений урядом Шмигаля до 24 січня) не слід переривати, оскільки для цього існують вагомі підстави.

 

За його словами, продовжувати жорсткий карантин після 24 січня не будуть. 

 

Як повідомляє Україна молода, про це міністр Степанов сказав у коментарі 24 каналу у вівторок.

 

Зокрема, на запитання телевізійників, чи є підстави станом на вівторок, 12 січня, для продовження посиленого карантину, урядовець відповів: "Обов’язково є".    

 

«Я наполягаю на тому. Я, мої радники, провідні епідеміологи нашої країни наполягаємо щодо продовження цього карантину… По-перше, у нас були січневі свята, які супроводжувалися масовими святкуваннями, переміщенням людей, коли їздили до родичів. Все це потенційно дуже вплине на зростання кількості хворих на COVID-19», - сказав міністр МОЗ.

 

І додав: «По-друге, у нас є щороку сезонне зростання хворих на грип, яке починається саме в січні і дуже важливо на цьому піку хвороби збити зростання».

 

Максим Степанов пояснив, що грип передається так само, як і коронавірус. І цю хворобу також можна попередити припиненням контактування між людьми. Тому що і грип, і COVID-19 мають однакові ускладнення.

 

"Іноді вони потребують лікування в закладах охорони здоров'я. І ми зацікавлені в тому, щоб не було в жодному разі критичного навантаження на медичну систему", – підсумував очільник МОЗ.

 

Нагадаємо, посилений карантин діє в Україні з 8 по 24 січня 2021 року. В уряді назвали це "зимовими канікулами заради безпеки". Тоді як українці скаржаться, що через карантин не мають змоги купити деякі необхідні товари, зокрема, шкарпетки.

 

За словами головного санітарного лікаря України Віктор Ляшко, саме завдяки забороні на продаж таких товарів люди не поїдуть до супермаркетів за ними й з більшою ймовірністю залишаться вдома, адже ці товари не належать до товарів першої необхідності.

 

А міністр МОЗ Степанов узагалі заявив, що шкарпетки і футболки варто було купувати завчасно, до локдауну.