Перший український корвет «Гетьман Іван Мазепа» спустили на воду в Туречині, відео

00:17, 03.10.2022
Перший український корвет «Гетьман Іван Мазепа» спустили на воду в Туречині, відео

Корвет «Гетьман Іван Мазепа» уроисто спустили на воду в Стамбулі. (Фото ВМС ЗСУ/Олена Зеленська)

Перший корвет класу ADA «Гетьман Іван Мазепа» для Військово-Морських Сил ЗСУ спущено на воду в турецькому Стамбулі на верфі RMK Marine.

 

 Як інформує Україна молода, про це повідомляють ВМС ЗСУ, а також перша леді Олена Зеленська, яка була присутня на церемонії у неділю.

 

Командувач ВМС віце-адмірал Олексій Неїжпапа зазначив під час иступу на церемонії:

 

«Сьогоднішня надважлива для України та її Військово-Морських Сил подія вкотре засвідчує, що в умовах вирішальної війни за нашу незалежність і територіальну цілісність, за волю багатонаціонального українського народу, за свободу і гідність ми маємо прекрасного друга – Турецьку Республіку. Наше співробітництво отримує ще один вимір – прекрасний корвет, який вже скоро захищатиме Україну, вільне судноплавство, що безумовно є спільною метою наших країн».

 

 

Зауважимо, що у липні минулого року в рамках двостороннього військового співробітництва Україна отримала від Туреччини оновлену версію розвідувально-ударного безпілотного комплексу Bayraktar ТВ2 зі збільшеним радіусом дії для національного флоту, а вже у вересні було закладено кіль майбутнього корвета.

 

 

Перша леді Олена Зеленська написала у соцмережах:

 

«Турецьке слово «байрактар» («прапороносець») – назва безпілотника – за місяці повномасштабної агресії стало в Україні символом справжнього захисту та перемог. Але скоро, окрім байрактарів, у нас з’являться нові спільні назви.

 

Сьогодні у Туреччині мала честь спустити на воду корвет, який служитиме Україні й водночас матиме турецьке серце. Протичовновий корвет типу Ada «Гетьман Іван Мазепа» (це ім’я обрав для нього Президент України ще у 2021 році, коли розпочиналось будівництво), буде першим кораблем такого класу для Військово-Морських сил України.

 

 

У таких випадках до суден звертаються як до людей – із повагою та настановою. Отже, корвете «Гетьман Іван Мазепа», бажаю тобі з честю нести український прапор. Попутного вітру, спокійного моря й лише перемог! Завжди пам’ятай свою турецьку батьківщину і неси славу Україні!».

 

 

Нагадаємо, перший корвет для ВМС ЗС України заклали у Туреччині у вересні 2021 року. Наприкінці грудня на суднобудівному підприємстві в Стамбулі почали збирати корпус корвета.

 

Раніше планувалося, що до кінця 2022 року корабель із частковим оснащенням відбуксують в Україну на добудову.

 

Як повідомляла "УМ", президент Зеленський присвоїв даному корвету ім’я «Гетьман Іван Мазепа» у серпні 2022 року. 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Ada — тип ракетних корветів, розроблених для ВМС Туреччини. Турецький військово-морський флот уже ввів в експлуатацію чотири корвети типу Ада, і найближчим часом планується ввести ще декілька. Метою проєкту є створення сучасного літорального бойового корабля, який володіє можливостями протичовнових операцій та патрулювання у відкритому морі, з широким використанням у своїй конструкції принципів стелс-технологій.