Вірмени з Карабаху палять свої будинки, щоб ті не дістались Азербайджану

09:13, 13.11.2020

За підписаними домовленостями, Вірменія має покинути регіони, що довкола Нагірного Карабаху, які вона раніше окупувала. Покинути ці території збираються й вірмени, що там жили. Вони масово спалюють власні домівки, щоб у них не поселилися азербайджанці.

 

Зокрема в соцмережах публікують відео, як мешканці Лачинського, Кельбаджарського й Агдамського районів спалюють свої будинки, пише Интерфакс.

 

Усі ці райони не входять до складу Нагірно-Карабаської автономної області, а відтак повинні повернутися до складу Азербайджану. Раніше Вірменія окупувала їх у ході війни, щоб мати прохід до невизнаної "Нагірно-Карабаської республіки".

 

Перед тим, як покинути ці території, вірмени спалюють власні будинки. Це не лише їхні поселення, а й магазини та інші будівлі. Вірмени не хочуть, щоб у них поселилися азербайджанці, що чудово демонструє ненависть цих двох народів одне до одного.

 

За домовленостями, до 1 грудня 2020 року Азербайджан має повністю повернути собі контроль за цими трьома районами. За Кельбаджарським вже до 15 листопада, Агдамським до 20 листопада, а за Лачинським – до 1 грудня.

 

 

Через півтора місяця після початку нового загострення в регіоні Нагірного Карабаху Азербайджан і Вірменія підписали підписали мирну угоду. за посередництва Росії.

 

Вона передбачає, що в самому Карабаху сторони залишаються на тих позиціях, де були на момент підписання угоди. Тобто в місті Шуші залишається Азербайджан, а всього за 11 кілометрів Вірменія залишиться в Степанакерті.

Натомість довколишні регіони, які Вірменія раніше окупувала, повернуться під повний контроль Азербайджану. Вірменія лише матиме доступ до Лачинського коридору, що з'єднує її територію з Нагірним Карабахом.