Мир у Нагірному Карабасі: історична угода Азербайджану, Росії та Вірменії

09:09, 10.11.2020
Мир у Нагірному Карабасі: історична угода Азербайджану, Росії та Вірменії

Буде розгорнуто миротворчий центр контролю за припиненням вогню.

У мережі оприлюднили повний текст угоди щодо миру в Нагірному Карабасі. Її Вірменія, Азербайджан і Росія підписали приблизно опівночі 10 листопада. Деякі пункти документу вже підтвердили російський і азербайджанський президенти Володимир Путін і Ільхам Алієв.


Текст угоди опублікували деякі популярні телеграм-канали та російські ЗМІ, зокрема РБК. На початку документу мовиться, що спільну заяву зробили президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян і господар Кремля Володимир Путін.

 

Зокрема, оголошено про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабаського конфлікту з 00:00 хвилин за київським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджан і Вірменія (далі – сторони) зупиняються на займаних ними позиціях.

 

Агдамський район і території, утримувані Вірменією в Газаському районі, слід повернути Азербайджану до 20 листопада 2020 року.


Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору буде розгорнуто миротворчий контингент Росії. Складатиметься він з 1 960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю. Також туди направлять 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.


Паралельно з розгортанням миротворців РФ має відбутися виведення вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту РФ – 5 років. Водночас є імовірність автоматичного продовження на наступні 5 років. Але станеться це, якщо жодна із сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну перебування миротворців про свій намір припинити застосування цього положення.

 

З метою підвищення ефективності контролю за виконанням сторонами конфлікту домовленостей буде розгорнуто миротворчий центр контролю за припиненням вогню.

 

Вірменія до 15 листопада 2020 року має повернути Азербайджану Кельбаджарский район, а до 1 грудня 2020 року – Лачинський район. Водночас Єреван залишає за собою Лачинський коридор шириною в 5 кілометрів. Він буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією та не зачіпатиме річку Шуша.

 

За погодженням сторін у найближчі три роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху Лачинским коридором. Він забезпечить зв'язок між Степанакертом (столиця Карабаху) і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.

 

Азербайджан гарантує безпеку руху Лачинським коридором громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

 

Внутрішньо переміщені особи та біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху та прилеглі райони під контролем Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

 

Має відбутися обмін військовополоненими та іншими утримуваними особами й тілами загиблих.

 

Сторонам слід розблокувати всі економічні та транспортні зв'язки в регіоні. Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджану та Нахічеванською Автономною Республікою. Мета такого заходу – організація безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

 

За погодженням сторін буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську Автономну Республіку з західними районами Азербайджану.

 

Росія, Азербайджан і Вірменія підписали заяву про повне припинення вогню та всіх військових дій в Карабасі з 00:00 10 листопада. 

 

 

Президент країни Ільхам Алієв заявив, що цей документ ставить крапку у врегулюванні багаторічного карабаського конфлікту. Відповідні слова він виголосив під звернення до азербайджанського народу.

 

За його словами, сторони вийшли на врегулювання ситуації в Карабасі, яке відповідає інтересам Азербайджану та Вірменії. Водночас він вважає, що ця "історична" угода допоможе досягти довгостроковий мир і покладе край кровопролиттю.

 

"Росія має особливу роль у врегулюванні карабаського конфлікту, її роль у подальшій діяльності в регіоні буде вагомою" - зауважив президент Азербайджану.

 

Президент Вірменії Армен Саркісян заявив, що не брав участі у перемовинах щодо миру у Нагірному Карабасі, а про угоду дізнався зі ЗМІ.

 

У країні спалахнули масові протести. Протестувальники увірвалися до будівлі парламенту. Вони вимагають відставки Пашиняна. 

 

Прем'єр-міністр Вірменії Нікола Пашинян повідомив, що з його резиденції вкрали комп'ютер, годинник та інші особисті речі.

 

"Комп'ютер, годинник, парфумерію, водійські права та інші речі вкрали з резиденції прем'єр-міністра. Все це, звичайно, "во ім'я батьківщини"", - наголосив Пашинян.

 

У мережі також показали кадри, як виглядає парламент станом на ранок 10 листопада. На кадрах можна побачити, що деякі кімнати є фактично зруйновані.