«Люблю Білорусь»: в Києві відбулася акція солідарності з народом Білорусі, фото

00:05, 19.07.2020

Акція «Майдан солідарності з Білоруссю», організована Білоруським інформаційним центром та рухом солідарності «Разам», відбулася на на Майдані Незалежності в Києві у суботу, 18 липня.

 

Про це повідомляє "Україна молода". 

 

Акція почалася ходою до місця загибелі Героя Небесної Сотні, білоруса Михася Жизневського. Колону супроводжували поліцейські, які перекрили рух транспорту, щоб безперешкодно підійти до пам’ятника. Учасники ходи хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героя, поклали квіти.

 

                            Андрій Пастушенко («Сивий») знав Михася Жизневського в часи Майдану.

 

Далі на Майдані відбулося віче. Його учасники розгорнули банери «Свободу Северинцю» та «Свободу Статкевичу», нагадуючи про політв’язнів, яких режим Лукашенка тримає за гратами (за підрахунками білоруського правозахисного центру «Весна», таких налічується 25 осіб).

 

В руках вони тримали білоруські національні біло-червоно-білі стяги та великий прапор, зшитий із полотнищ білоруського та українського.

 

 

Також промовці нагадали, що політичні процеси, які відбуваються в сусідніх державах, дуже взаємозалежні, і закликали до солідарності та підтримки білорусів у їхній боротьбі за право свободи слова і вільних виборів.

 

«Сьогодні ми маємо підтримати тих білоруських демократів, які хочуть бачити вільну, незалежну, демократичну Білорусь. Ми хочемо, щоб у Білорусі знали, що в усій Європі, і в Україні, яка є найбільшим її сусідом, є багато людей, які переживають за Білорусь, і які хочуть, щоб була свобода вибору і щоб ми разом рухалися в напрямку європейської демократії. І ми будемо робити все, що можемо, щоб піднімати білоруську тему і в українському парламенті, і на європейському рівні, в Парламентській Асамблеї Ради Європи», - зазначив народний депутат України, голова міжфракційного об'єднання «За демократичну Білорусь» Олексій Гончаренко.

 

     Олексій Гончаренко пообіцяв підтримувати білоруську тему в українському парламенті і в ЄС.

 

В акції також взяли участь керівник Білоруського інформаційного центру, поет Олександр Ірванець, лідер Руху солідарності «Разам» В'ячеслав Сівчик, координатор Руху Києві Олег Овчинніков, учасник російсько-української війни, товариш Жизневського Андрій Пастушенко, один з лідерів НРУ Іван Дутчак, експерт «Українських студій стратегічних досліджень» Юрко Олійник, поетка і журналістка Наталка Позняк, голова благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд та інші.

 

                                              Лідер Руху солідарності «Разам» В’ячеслав Сівчик.

 
 

Крім Михася Жизневського на Майдані згадали і про ще одного білоруса, військового медика Миколу Іліна, підступно вбитого 13 липня російськими найманцями біля селища Зайцеве. Учасники акції звернулися до українських депутатів з об'єднанням «За демократичну Білорусь» з проханням про гідне вшанування його пам'яті на державному рівні.

 

                                      Водії авто сигналили, вітаючи учасників акції.

 

Наприкінці акції її учасники утворили символічний ланцюг солідарності з активістами, які в Білорусі стали жертвами репресій. Усі скандували «Слава Україні!», «Живе Беларусь!», «Герої не вмирають!».

 

 

Це не перша акція солідарності, організована Білоруським інформаційним центром та рухом солідарності «Разам». Було анонсовано, що до президентських виборів в Білорусі, які мають відбутися 9 серпня 2020 року, такі віча будуть відбувалися на Майдані щосуботи. Також в інтернеті запущено флешмоб «Люблю Білорусь» - усім, кому не байдужа ця тема, пропонується записати відеозвернення зі словами підтримки білоруського народу, і розмістити його в соцмережах із гештегом #ЛюблюБілорусь.