Федині вручили підозру за «погрози президенту»

15:39, 12.02.2020

Народний депутат від "Європейської солідарності" Софія Федина отримала повідомлення про підозру в Державному бюро розслідувань.

 

Про це повідомляє "Укрінформ" із посиланням на пресслужбу партії "Європейська солідарність"

 

"За результатами вручення маю повістку на допит… Ніхто не збирається тікати, ніхто не збирається ховатися. Україна у нас одна – і ми будем за неї боротися… Президент Зеленський, спробуй почути людей, яким не байдуже. Щодо ДБР: допоки не будуть розслідувані записи Труби, доти я вважаю цю установу неповноправною в цій державі…

 

Мені інкримінують погрози президенту словами "а знаєш, там бувають обстріли", "а знаєш, там розриваються гранати", "а бездумно їздити на передову в білій чи голубій сорочечці". Ви знаєте, що мої слова – це правда. Це навіть не погрози, не попередження і не застереження – це реальність… За реальність не карають.

 

У мене є 34 стаття Конституції, яка гарантує свободу думки, свободу слова, свободу вираження і свободу поглядів. Сьогодні, по суті, мені намагаються інкримінувати думкозлочин і словозлочин – а це означає, що ми скочуємося до масового концтабору", - сказала Федина. 

 

 "Європейська солідарність" зазначає: "Софія Федина сказала, що підозру їй вручили, формулювання таке саме, як у волонтерки Марусі Звіробій"..

 

Це перший випадок вручення підозри народному депутату після скасування депутатської недоторканності, що вже не потребував дозволу Верховної Ради.

 

12 лютого депутатка Софія Федина прийшла в Державне бюро розслідувань для отримання підозри, під ДБР на її підтримку зібралися однопартійці та інші небайдужі. Вони вигукували: "Зе, не бійся".

 

Федина назвала нонсенсом, що постраждалим названо головнокомандувача країни, що президент злякався двох жінок.

 

Як повідомляла УМ, Олена Біленька, відома як Маруся Звіробій, заявила у суді, що не змовлялася з Софією Фединою погрожувати президенту Володимиру Зеленському, що вони закликали його бути обачним.

 

26 жовтня Володимир  Зеленський приїхав до добровольців у Золоте та в різкій формі зажадав від них прибрати наявну у них зброю.

 

Після цього народна депутатка "Євросолідарності" Софія Федина та волонтер Маруся Звіробій, наголошували на неприпустимості такої поведінки президента, звинувачували його у спробі капітуляції перед агресором та припускали, що може статися із Зеленським на передовій.

 

28 листопада, детективи Державного бюро розслідувань (ДБР) провели обшуки у відомого українського волонтера Марусі Звіробій.

 

Детективи ДБР погрожували виламати двері, коли волонтерка заявила, що викликає адвоката. Згодом вона впустила детективів, які пред’явили ухвалу суду і свої службові посвідчення. Також були присутні оперативні співробітники СБУ та спецпідрозділу "Альфа".

 

Правоохоронці відкрили кримінальну справу проти народного депутата від "Європейської солідарності" Софії Федини та волонтера Марусі Звіробій після їх скандального відеозвернення до президента України Володимира Зеленського. 

 

ДБР підготувало підозру депутатці Федині за погрози Зеленському.