«Не допущу»: Парубій в Раді змусив Вілкула перейти на українську мову (відео)

16:48, 19.03.2019
Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час виступу екс-"регіонала" й кандидата у президенти Олександра Вілкула відключив йому мікрофон за використання російської мови.
 
Як видно на відео з парламенту, свій виступ нардеп почав українською, однак для цього йому доводилося використовувати папірець зі спеціально підготовленим текстом.
 
Коли ж Вілкул закінчив його читати, то відразу перейшов на російську мову, у зв'язку з чим спікер парламенту зробив йому зауваження.
 
"Прошу до державної мови повернутися, пане Вілкул. Я попереджаю і прошу говорити державною мовою", - сказав Парубій.
 
У свою чергу нардеп його заклик проігнорував, після чого спікер Ради вимкнув йому мікрофон.
 

Коли мікрофон все ж було ввімкнуто, Вілкул агресивно відреагував на зауваження, та все ж уже українською: "Андрію Володимировичу, якщо ви вважаєте, що та мова, якою ви розмовляєте, є українська, до ви дуже помиляєтесь", - і пішов з трибуни геть.
 
На що Андрій Парубій відповів, що розмовляє тою мовою, якою говорили його діди й прадіди.
 
"... І батько, і матір. Я нею (мовою, - ред.) виховувався з колискової. І в залі Верховної ради України я не допущу виступів недержавною мовою. Я про це недавно оголошував, попереджаю ще раз: не допущу".
 
Слова Андрія Парубія народні депутати зустріли оплесками.
 
Зауважимо, що вже не вперше Андрій Парубій змушений робити зауваження прокремлівським парламентаріям.
 
Так, раніше він заборонив депутату від Опоблоку Нестору Шуфричу використовувати у Раді "блатну" лексику, коли той дорікнув президенту Петру Порошенку за те, що він діє "нє по понятіям".
 
Нагадаємо також, словами "Відійди від мене, нечисть!" Андрій Парубій відганяв опоблоківця Новинського від президії Верховної ради.