Люди, завдяки яким постала українська держава

12:01, 14.09.2022
Люди, завдяки яким постала українська держава

Досі типовою є ситуація, коли борці за незалежність, які пережили роки комуністичних таборів, живуть у бідності. (Фото з відкритих джерел)

Люди, завдяки яким постала незалежна українська держава, мають отримати від цієї держави гідні пенсії.

 

У 2015 році ухвалено Закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті». Але питання належних соціальних гарантій для тих, хто заплатив за нашу свободу роками ув’язнення, так  і не було вирішено.

 

Досі типовою є ситуація, коли борці за незалежність, які пережили роки комуністичних таборів, живуть у бідності. Їхні пенсії значно нижчі за пенсії їхніх катів - колишніх суддів, прокурорів, працівників КГБ, МВС тощо, є значно вищими. Час нарешті покласти край цій несправедливості.

 

Сьогодні ми разом з 38 колегами з різних фракцій зареєстрували  законопроєкт №8032  «Про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо борців за незалежність України у ХХ столітті)».

 

Цей документ передбачає встановлення пенсій за особливі заслуги реабілітованим борцям за незалежність України у ХХ столітті, які в часи СРСР були позбавлені волі.

 

Я сподіваюся і комітет соціальної політики, і парламент в цілому без зволікань підтримають цей законопроєкт.