Голодомор назавжди лишиться у нашій національній пам’яті

19:59, 27.11.2021
Голодомор назавжди лишиться у нашій національній пам’яті

Предстоятель ПЦУ Епіфаній очолив панахиду за жертвами Голодоморів. (www.pomisna.info)

Виповнилося вже століття від початку першого з цілого ряду організованих більшовиками, свідомо спланованих Голодоморів в Україні.
 
Але досі нам болять не дати – щемить серце та несправедливість, ненависть, брехня, безкарні вбивства, злочини проти людяності, сплановане масове винищення нашого народу безбожницькою комуністично-більшовицькою владою. 
 
Майже три десятиліття український народ потерпав від навмисно спланованих Голодоморів та від їх наслідків, а потім ще кілька десятиліть – від брехні, мовчання і залякування за свідчення правди про ті злочини.
 
Ми з жахом читаємо «по краплинах» зібрані спогади від старожилів і старшого покоління. Вони не любили про це говорити та воліли би не згадувати ті жахіття, бо важко знайти щось страшніше за муки від насильницької голодної смерті – при доброму врожаї, при родючому чорноземі, для працьовитих українців-селян. 
 
То був не голод, то був спланований голодомор, і не один, а щонайменше три. То був геноцид у широкому розумінні цього слова, винищення нашого народу. А спустошені Голодомором села, як ви знаєте, потім заселялися переселенцями з сусідньої країни. Так вони тоді «ламали» наш волелюбний народ і закріпляли своє володарювання на таким чином «опанованих» землях.
 
З того ж Кремля і сьогодні продовжують віддавати накази, які чи не щодня вбивають наших братів і сестер на Сході України… 
 
Голодомор назавжди лишиться у нашій національній пам’яті. Його наслідки всі ми відчуватимемо ще довго, бо навіть ті, хто пережив ту біду, мали серйозні психологічні й духовні рани, непоправний біль від втрати найрідніших – батьків, дітей – а це не могло не вплинути на світосприйняття, поведінку, характери. 
 
Сьогодні, в цей чорний день календаря, молімося за всіх жертв Голодоморів, щоби їхні душі були з Богом, Який є Світлом для світу: 
 
Господи! Пом’яни душі усіх безвинно загиблих від Голодомору та інших репресій, закатованих та вбитих братів і сестер наших. Подаруй вічний спокій в Твоїх світлих оселях тим, хто пройшов через страшні душевні муки, спостерігаючи за стражданнями власних дітей. Упокой, Боже, всіх жертв Голодомору і репресій в оселях з праведними.
 
Прийми, Боже, як мучеництво їхній біль і сльози. Святими молитвами загиблих та пам’яттю про них очисти, Господи, нас сьогодні від усілякої байдужості і жорстокосердя, ненависті та нетерпимості. І нехай, Боже, милістю Твоєю подібна біда на нашій землі ніколи не повториться знову. Амінь.
 

 

Як повідомляла "УМ", Вселенський патріарх Варфоломій провів панахиду за жертвами Голодомору-геноциду.