З Божої волі відродився з руїн

16:15, 30.05.2021
З Божої волі відродився з руїн

Дорогі брати і сестри у Христі! Вітаю зі святом відновлення унікальної духовної святині, яка дала йому ймення Золотоверхого, – Михайлівського Золотоверхого кафедрального собору, а також вітаю киян із днем нашого давнього, славного міста Києва.
 
В цьому році ми відзначаємо вже 21-у річницю відновлення з руїн цієї святині. У 30-х роках минулого століття понад 800-річний храм висадили у повітря радянські безбожники. Але ми з вами є свідками того, що добро перемагає – і доказом цього є сучасна велична споруда відбудованого собору, золотий верх якого знову сяє у серці Києва як знамено перемоги світла й правди.  
 
Наш Свято-Михайлівський собор нині є кафедральним храмом автокефальної, незалежної, єдиної помісної Української Православної Церкви. З Божої волі він відродився з руїн, аби відіграти нову важливу роль: стати осердям та символом нашої новітньої історії, не лише церковної, але й загальнодержавної, історії нашого народу, який тепер має утверджену духовну незалежність. 
 
І він доводить свою важливу роль: цей храм свого часу відчинив двері, боронячи свободу, правду й справедливість, а також захищаючи життя людей, які відстоювали гідність та прагнули йти вперед заради розбудови нашого спільного європейського майбутнього. А мури Михайлівського Золотоверхого закарбовують пам’ять про найбільший сучасний подвиг любові заради ближнього, і разом з нашими новітніми Героями, які по-особливому тут вшановуються, утверджують нас в тому, що на нашому боці обов’язково буде перемога. 
 
Прагнемо, віримо й молимося за справедливий мир для України! Дякуємо Господу за всі Його благодіяння щодо нас, за можливість вільно зустрічати і святкувати чергову річницю нашої давньої столиці, згадувати про наше коріння і славну історію, молитися і дякувати рідною мовою за милість Господню у наших храмах, двері яких завжди гостинно відкриті для всіх!