Видавничий світ - насамперед світ ідей, для яких нема кордонів

16:24, 24.11.2019

Але ви ж, мабуть, чекаєте, що скажу я особисто.


Правду кажучи, мене було заціпило від болючих відкриттів останніх кількох днів. Але зовсім не зламало, як би того не хотілося запеклим друзям.
Я розумію, що багато, дуже багато наших читачів зараз у ступорі і не знають, як їм реагувати. Тим паче звідусіль лунає гучне і дружнє «зрада».


Так, на превеликий жаль, ця історія з продажем прав російському видавцеві була подана полум’яними коментаторами саме у контексті зради, і це підняло просто гігантську хвилю негативу в нашому середовищі. А це підриває ринок зсередини і вигідно лише ворогу. Це дуже прикро. Тому що поглибило травми і так травмованого суспільства. Тому що наші автори та вся команда видавництва - достойні люди і точно не заслуговують на таку агресію в їхній бік. І я глибоко вдячна кожному з них за витримку.

 

Так, я трималася думки, популярної у міжнародній видавничій спільноті, що видавничий світ - то насамперед світ ідей, для яких нема кордонів. Дякую за підтримку вірменському видавцеві Армену Мартиросяну, який розуміє, про що я. І так, я вважала і вважаю, що прагнення російського видавця в умовах тотальної антиукраїнської пропаганди видавати українських авторів - це вчинок, гідний поваги. І МІФ - це блискуче видавництво, хоч і російське. І за книжковою лінійкою ми дуже подібні. І я вважаю, що краще експортувати свій інтелектуальний продукт, ніж імпортувати чужий.


І ще я вважаю, що в країні, яка є нашим ворогом, все одно залишаються люди, які ще можуть змінити мову ненависті на мову адекватності.
Я не хочу опускатися до: «оцим всім можна, а нам ні». Але це лицемірство «праведників» у країні, яка і досі наводнена російськими товарами, книжками і сенсами, просто зашкалює.


Найбільше розчарування - розчарування в собі. Я розчарована тим, що не до кінця зрозуміла, що таке ця гібридна війна, і як легко ти можеш стати знаряддям маніпуляції.


Дуже дякую всім за отриманий досвід.


Мене це дуже зміцнило. Я позбулася залишків інфантилізму - коли так хочеться, щоб тебе всі любили. Бо ти їх любиш.


Мені не треба, щоб мене любили всі. Мені досить тих, хто не зрадив.

 

24 листопада 2019 року, Мар'яна Савка, Фейсбук