Розлучення. Як знизити градус образи

11:03, 12.05.2019

У сімейних справах про розірвання шлюбу завжди виникає цілий комплекс питань: встановлення місця перебування дітей, порядок зустрічей з дітьми, їхнє утримання, поділ майна. Як правило, ці питання виникають одночасно.

 

Але навіть якщо деякі з них від початку начебто виглядають зрозумілим, такими, що не на часі або такими, де подружжя, саме може домовитися, раджу все одно вирішувати їх комплексно.

 

Сімейні справи психологічно, емоційно заряджені. Під час вирішення треба звертати увагу не стільки на юридичну сутність - укладення документів і розробку текстів, скільки на психологічний стан сторін і їхню готовність йти на переговори та вирішувати справу юридично.

 

Як правило, кожна зі сторін ображена на іншу. По більшості своїх справ бачу, що спілкування між сторонами - між чоловіком і жінкою - під час розлучення тільки загострює проблему. Навіть якщо пара більш-менш нормально спілкується, все одно при переговорах під час розлучення слово за словом можуть виникати, накопичуючись, нові образи. Бо сторони навіть не помічають, як вони свої емоційні заряди вносять у спілкування, від чого ситуація погіршується.

 

Тому насамперед треба свідомо визначити, чи можете ви нормально спілкуватися з колишнім партнером та прагматично вирішувати питання поділу майна, чи вам потрібен юрист, адвокат або інший посередник. У складних справах, нагадую, я, як правило, забороняю спілкуватися один з одним напряму, а раджу це робити тільки через представників, юристів. Це завжди працює - сприяє тому, що ситуація вирішується або в результаті перемовин, або ухвалою суду.

 

Якщо сторони можуть домовлятися, справу можна вирішити до суду, не доводячи до 2-3 річного судового процесу. Це головна порада, яка економить і час, і гроші, і береже “нерви”.

 

Але якщо ситуація така, що градус образи надто високий, то допомогти її вирішити зможе тільки адвокат, зокрема я, адже маю такий досвід. Якщо є питання з різних аспектів ведення справи про розлучення, звертайтеся за консультаціями

 


Нагадаю, ключові питання - встановлення місця проживання дитини, утримання дитини та виплата аліментів, встановлення порядку зустрічей батька чи матері з дитиною і розподіл майна. Пам’ятайте, всі ці питання краще вирішувати вирішувати одразу і комплексно.
 

 

 

Сергій Крижов, старший юрист компанії Hillmont Partners, фахівець із сімейного права