Про вибори: зробіть собі тиждень тиші

10:55, 25.03.2019
Ну що, нормальне таке інфопекельце за тиждень до голосування.
 
Данте навіть міг би додати ще одне коло до своєї версії пекла - Інформаційний простір України напередодні виборів.
 
Це нормально для суспільства та політики, в якому відсутні етика та червоні лінії комунікації.
 
Для заспокоювання нервів та збереження здорового глузду можу дати три поради.
 
1. Зупиніться у споживанні політичної інформації. Зробіть собі тиждень, а не день тиші. Ваші погляди і вибір вже сформувалися навіть якщо ви самі себе ще переконуєте, що не визначилися, за кого будете голосувати. Ваш мозок вже наситився інфою, переконання сформовані і ви вже визначилися, але культурні та соціальні маркери стримують вас від зізнання. Тому стоп інфокіпіш. Нічого нового ви за цей тиждень не дізнаєтеся, а от нервову систему скандалами, сенсаціями та розслідуваннями додатково розхитаєте.
 
І взагалі здатність вчасно зупинятися у пошуку інформації є однією з життєво важливих навичок нашої епохи. Безкінечний пошук знання у вселенському інформаційному потопі матиме лише один результат - ви потонете так нічого і не зрозумівши.
 
2. Пам'ятайте, що політика - це рай для фейків та маніпуляцій. Нещодавнє дослідження фейків у Twitter показало: чим більше ви цікаветеся політичним контентом, тим більше у вас шансів стати споживачем фейкової інформації. І не майте ілюзій: технології маніпуляції нашими переконаннями, емоціями та вибором наразі сильніші ніж наша здатність їм протидіяти. Без підготовки ми не можемо захиститися.
 
3. Якщо ви вже в останній стадії інфозалежності і не здатні зупинитися у споживанні інформації, а від фейків відчуваєте райську насолоду, тоді дотримуйтеся правил чотирьох "НЕ", які я сформулював для себе і разом з іншими порадами виклав у книжці "Війна за реальність":
 
- не дивуватися нічому,
 
- не вірити в інформацію з першого погляду,
 
- не брати все близько до серця,
 
- не поспішати з оцінками.
 
І нехай прибуде з вами здоровий глузд.