Ірпінь намахали фейковими громадськими слуханнями

12:12, 02.12.2018
Сьогодні - 1 грудня 2018 року. 5 років потому. І в мене саме такі відчуття, як тоді: нас жорстоко намахали. Одне тішить - цього разу йдеться про одне місто, а не про всю країну. Так, знаю, ви скажете - ні, не про одне. Але розумію й інше: якщо ми хочемо змінити країну, то ми справді маємо почати кожен зі своїх міст. У цьому і є сенс децентралізації.
 
Моє місто Ірпінь - учора публічно намахали фейковими громадськими слуханнями стосовно оновленого генерального плану. Генеральний план - це стратегічний документ розвитку. У цьому випадку місту його не показали, о 22:00 четверга оголосили, що в п'ятницю будуть слухання. В залу заздалегідь нагнали адмінресурс і тітушню - лише ці люди змогли отримати оті жовті папірчики, що на фото.
 
Захід пройшов під керівництвом мера-відставника Володимира Карплюка, який 2 серпня 2018 року публічно склав повноваження, але, кажуть, досі не звільнив свій кабінет. Весь час, поки керував Ірпенем, він тут не жив, про що свідчить його остання декларація перед відставкою. Там вказане як місце проживання сусіднє місто Буча: http://bit.ly/karpluk_declaration.
 

Тому Карплюк легко нищив все, що було дороге місцевим людям, як спогади і пам'ять. Як простір для життя. А потім втік у відставку від відповідальності. Але разом з родиною він має в Ірпені десятки висотних будинків та комерційної нерухомості, незаконно спорудженої на комунальній землі. Яку він забрав для себе та партнерів по будівництву. І через це має десятки справ у судах та кілька досудових розслідувань стосовно нього песонально і по факту. Так само, як і всі ті незаконні "будівництва сторіччя".
 
Тому протягти новий генплан для нього - це купити в депутатів Ірпеня індульгенцію на всі ці об'єкти. Вважайте, спосіб легалізувати вкрадене. Бо основою генерального плану є опорний план міста: розробники зобов'язані внести на нову карту все те, що фізично стоїть. Це така схема, популярна і в інших містах України, пояснюють архітектори.
 
У місті, де 5 років тому було щось під 50 багатоповерхівок, нині фізично стоять або вже будуються і продаються 500. Уявляєте розмах? До більшості з них є питання щодо законності спорудження.
 
Якщо всі забудови, на які нині накладено судові арешти, будуть в оновленому генеральному плані Ірпеня, вони, вважайте, вже "чисті" і в містобудівній документації. Тому забудовники підтримують Карплюка - це вони зганяли людей тримати ті жовті папірчики та збирали паспорти зі співробітників для "списків реєстрації". А для нього це просто життєво важливо. Щоб не сісти, а справді на піти у велику політику далі.
 
І тут ключове: напередодні цього беззаконня його підтримали "великі люди". Вони запросили його у вузьке коло осіб на вулиці Лаврській, поплескали по плечу і сказали: "Вова, давай". В обмін на підтримку кандидата Ікс на президенстких виборах, звісно. Відомий список, відомі прізвища, але називати не буду.
 
Просто поясню їм і всім публічно: це саме ви розворушили цей вулик під назвою "місто Ірпінь". Давайте так і надалі - і результат не забариться. Продовжуйте - і він буде точно таким, як у році 2014-му. Уточню: як в лютому 2014 року.
 
Просто масштаб буде меншим. Адже цього разу йдеться про одне місто, а не про всю країну, чи не так?