Тисячолітня майстерня: у Києво-Печерській лаврі завершились археологічні розкопки унікальної пам’ятки, фото

14:28, 28.09.2024
Тисячолітня майстерня: у Києво-Печерській лаврі завершились археологічні розкопки унікальної пам’ятки, фото

Розкопки унікального для Східної Європи об’єкту — залишків майстерні з виготовлення смальти (з неї робили мозаїки) для Успенського собору лаври, завершилися в Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра». Ця майстерня була побудована майже 1000 років тому.

 

Як інформує УМ, про це повідомили науковці, котрі приймали участь у розкопках.

 

В ті часи в Києві та й взагалі на території Руси не знали технології виробництва скла, на основі якого робили смальту. Везти її у великій кількості з Візантії дорого й довго.

 

Тому до Києва запросили візантійських фахівців. Вони облаштували свою майстерню по сусідству з будівництвом собору — на території, де нині знаходиться Митрополичий сад лаври. Нинішні розкопки залишків цієї майстерні тривали чотири роки.

 

Кандидат історичних наук Дмитро Пефтіць, який другий рік поспіль очолює розкопки залишків склоробної майстерні в Митрополичому саду, та інші дослідники розповіли Фактам, що серед ключових знахідок — скляні «млинці», вкриті золотою фольгою. Це продукти проміжного етапу виготовлення смальти для мозаїк. Ці «млинці» дробили й таким чином отримували кубики смальти.

 

 

У часі розкопок в шарах ґрунту XIV-XV століть знайдено майже кілограм бурштину. Окрім артефактів періоду Київської Руси, відшукали в тому місці чимало монет польсько-литовського періоду, фрагмент керамічної люльки XVII століття тощо.

 

Значна частина знахідок буде досліджена за допомогою рентгенофлуоресцентного спектрального аналізу (РФА-аналізу), який дозволяє визначити хімічний склад, не беручи проб. Навіть мікроскопічні домішки різних елементів (калію, свинцю тощо), як правило, дозволяють визначити, звідки походить та чи інша знахідка. І, можливо, — з якої конкретно частини Візантійської імперії приїхали майстри, які створили склоробну майстерню. Вони привезли з собою набір спеціальних домішок, які додавали у скло, щоб надати йому різних кольорів і властивостей.

 

 

Дослідники планують написати колективну монографію, присвячену цій пам’ятці. Дослідження зацікавили археологів з Великої Британії та Норвегії. Адже ця створена візантійськими майстрами склоробна майстерня унікальна для Східної Європи.

 

 

Як повідомляла УМ, Стільське городище: археологи знайшли стародавній комплекс споруд.