Либідь забудовники планують «скувати»: Кличко відреагував на петицію киян

16:14, 11.08.2024
Либідь забудовники планують «скувати»: Кличко відреагував на петицію киян

Петиція вимагала зберегти русло Либеді відкритим і напрацювати стратегію його відновлення та перетворення на безпечну й привабливу міську водойму.

На петицію проти закриття річки Либідь у колектор відповів київський міський голова Віталій Кличко.

 

Як інформує УМ, про петицію було опубліковано на сайті Київської міськради.  

 

У відповіді стверджується, що зазначені в петиції аргументи «не заслуговують на увагу». Тому звернення від громадськості Київрада не підтримала.

 

У відповіді зазначено, що майже увесь водотік Либеді має бетоноване русло, яке було створено для захисту прилеглої території від затоплення. Тому творення простору для відпочинку, прогулянок, спорту та інших видів дозвілля ускладнене на більшості частин річища. Зокрема, через протікання річки в межах санітарної зони залізниці.

 

“Відтак, перспективну вісь громадської активності варто перенаправити на розвиток ділянок русла річки Либідь, які можуть бути ревіталізовані з огляду на вказані вище обмеження”, — йдеться у відповіді.

 

Також Кличко нагадав про Міську програму екологічного благополуччя на 2022–2025 роки. Вона передбачає благоустрій та екологічне оздоровлення басейну Либеді. За словами столичного голови, у межах цієї програми буде проведено реконструкцію гідротехнічних споруд і роботи з берегоукріплення, а також відновлено санітарно-гігієнічний стан річки, створено громадський простір для відпочинку в межах прибережних захисних смуг річки.

 

ЗМІ вже писали, що частину річки Либідь планують закрити в колектор заради дороги до нового ТРЦ.

 

Кияни оперативно відреагували на рішення Київради, яке дозволяє фактично закопати річку Либідь заради будівництва дороги до ТРЦ. Одразу на сайті електронних звернень з’явилась петиція з вимогою заборонити закриття міських річок в колектори. За два дні вона набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

 

Нагадаємо, Либідь протікає від бульвару Міхновського до вулиці Коновальця у відкритому бетонному жолобі. Раніше експерти зазначали, що річка у цьому місці дуже забруднена через інтенсивний рух транспорту. Через це пропонували закрити її в колектор.

 

Як повідомляла УМ, Чим особливе Столичне? У Києві роблять ремонт дороги, яка його не вельми потребує.