Теракт в Оленівці: рідні «азовців» закликали Раду заснувати день пам’яті

17:09, 26.07.2024
Теракт в Оленівці: рідні «азовців» закликали Раду заснувати день пам’яті

Два роки тому в Оленівській колонії росія за одну ніч стратила понад 50 бійців бригади "Азов", ще 130 зазнали поранень. (facebook.com/olenivka.community)

Рідні загиблих та постраждалих внаслідок теракту окупантів у Оленівській колонії два роки тому закликають Верховну Раду  заснувати день пам’яті.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили Olenivka Community (ГО "Спільнота родин Оленівки"), а також "Медійна ініціатива за права людини" у п’ятницю.

 

Рідні загиблих внаслідок теракту в Оленівці у відеозверненні кажуть, що неодноразово зверталися до влади із проханням сприяти ухваленню проєкту Постанови №10188 "Про вшанування пам’яті Захисників та Захисниць України, учасників добровольчих формувань та цивільних осіб, які були страчені, закатовані або загинули в полоні".

 

Проте, за їхніми словами, листи не дали результату.

 

«Два роки тому в Оленівській колонії росія за одну ніч стратила понад 50 бійців бригади "Азов", ще 130 зазнали поранень. Того дня світ дізнався правду – полон убиває.

 

День пам’яті важливий не тільки для вшанування азовців, він потрібен усім нам, аби пам’ятати про кожного українця, якого росія вбила, стратила або закатувала в полоні. Усі вони заслуговують на гідну шану. Це дуже важливо для кожної родини, яка не дочекалася свого рідного з полону», - кажуть рідні воїнів.

 

У документі пропонується відзначати день скорботи та вшанування пам’яті Захисників та Захисниць 28 липня - у переддень теракту в Оленівці, де утримували полонених бригади "Азов".

 

Ще з 30 жовтня 2023 року Постанова перебуває на ознайомленні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики парламенту.

 

«Упродовж двох років Olenivka Community просить владу запровадити день вшанування пам’яті вбитих полонених. Це шана не тільки азовцям, а й кожному, кого вбили, закатували або стратили в полоні», - зазначають рідні воїнів.

 

 

Нагадаємо, у ніч на 29 липня 2022 року російські терористи влаштували термобаричний вибух на території виправної установи в Оленівці Донецької області, де утримувалися українські військовополонені.

 

Як повідомляла "УМ", росіяни у перемовинах щодо обміну полоненими саме стосовно захисників Маріуполя максимально затягують процес повернення.