росія максимально затягує процес звільнення саме оборонців Маріуполя – Лубінець

20:51, 21.05.2024
росія максимально затягує процес звільнення саме оборонців Маріуполя – Лубінець

У російському полоні досі перебувають понад 1900 військових з Азовсталі. (suspilne.media)

Російська сторона у перемовинах щодо обміну полоненими саме стосовно захисників Маріуполя максимально затягує процес повернення.

 

Як інформує Україна молода, про це повідмив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у вівторок.

 

За його словами, саме щодо полонених оборонців Маріуполя росіяни влаштовують публічні судилища, порушуючи Женевські конвенції та фактично скоюючи нові воєнні злочини.

 

Крім того, омбудсмен розповів про кроки України для повернення громадян на батьківщину.

 

«По-перше, Україна готується до проведення великого Саміту миру, який відбудеться у Швейцарії. На ньому будуть порушені три основні питання: ядерна безпека, продовольча безпека та повернення всіх депортованих та полонених.

 

По-друге, 16 травня в Києві відбулося засідання Робочої групи пункту 4 української Формули миру до якої доєдналися посли 47 країн світу серед яких - 4 міжнародні організації, на якій обговорили низку питань, щоб надалі представники країн порушили їх на рівні свого уряду та парламентів», - поінформував Уповноважений ВР з прав людини.

 

Пан Лубінець висловив сподівання, що результатом цієї зустрічі буде допущення представників МКЧХ до українських військовополонених та забезпечення їхніх базових прав, термінове налагодження комунікації та залучення посередників з метою проведення обміну "всіх на всіх".

 

Як повідомляла "УМ", за даними міськради Маріуполя, в російському полоні досі перебувають понад 1900 військових з "Азовсталі".

 

Станом на 2023 рік було повернуто лише кожного п'ятого із майже 2,5 тисячі полонених оборонців Маріуполя.