Теракт в Оленівці: росіяни стріляли по бараку з термобаричного гранатомета

17:39, 28.07.2023
Теракт в Оленівці: росіяни стріляли по бараку з термобаричного гранатомета

Розкрито деталі трагічного інциденту у в'язниці Оленівка: рашисти використали термобаричний гранатомет

Причиною вибуху на тимчасово окупованій території виправної колонії у смт Оленівка, що стався рік тому, стало використання росіянами термобаричного гранатомету. В результаті застосування цієї зброї загинули українські військовополонені, які перебували у приміщенні колонії. Ця інформація була названа офіційною військовими представниками. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Управління інформаційної політики Офісу генерального прокурора

 

У кримінальному провадженні, розпочатому 29 липня 2022 року після нічного теракту росіян, досліджуються факти загибелі внаслідок вибуху та отримання поранень різного ступеню тяжкості у період часу з 22.00 год. 28.07.2022 по 01.00 год. 29.07.2022 військовослужбовцями Сил оборони України, що утримувалися на території колишньої виправної колонії № 120 в Оленівці.

 

В ході досудового розслідування проведено комплексну експертизу зброї та слідів і обставин її використання. Згідно з висновком експертизи - вибух було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета, – зазначають в ОГП.

 

Також в Офісі генпрокурора поінформували, що за результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз було ідентифіковано 33 особи з числа загиблих внаслідок вибуху в колонії Оленівки, тіла яких повернуто на підконтрольну Україні територію. Наразі триває ідентифікація інших 24 повернутих тіл, які могли перебувати у цій колонії, та проводяться відносно них відповідні експертизи.

 

Окрім того, наразі допитано як потерпілих 13 військовослужбовців, яких вдалося повернути на підконтрольну Україні територію і які утримувалися в одному із приміщень колишньої виправної колонії, де стався вибух.

 

28 липня СБУ та ОГП повідомили, що оголосила підозру ексочільнику Оленівської колонії, який причетний до катування більше 100 воїнів ЗСУ.

 

За даними слідства, керівник так званої "Волноваської виправної колонії" в Оленівці та підпорядковані йому співробітники, зокрема молодший інспектор відділу нагляду та безпеки, всупереч нормам міжнародного гуманітарного права жорстоко поводилися з військовополоненими ЗСУ.

Обидва зловмисники переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території на сході України, тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

 

В ніч на 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 53 захисники "Азовсталі".

 

Як повідомляла УМ, Управління Верховного комісара ООН з прав людини зробило заяву, у якій зазначили, що правда щодо загибелі та поранень українських військових в Оленівці – має бути відома, а винні – понести відповідальність. При цьому, в ООН визнали, що трагедія в Оленівці не була спричинена ракетами HIMARS.