ЄС запровадив мита на цукор та яйця з України

11:03, 02.07.2024
ЄС запровадив мита на цукор та яйця з України

Українські яйця турбують Брюссель. (Фото з відкритих джерел)

Європейський Союз запровадив мита на цукор та яйця з України у розмірі 89 євро за тонну, які діятимуть до кінця 2024 року.

 

Тим самим офіційний Брюссель активував "автоматичний захист", оскільки обсяг імпорту вже перевищив обумовлений.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіційний журнал ЄС.

 

Також на першу половину 2025 року встановлюються квоти на цукор та яйця. Обсяги, які перевищать ці квоти, також обкладатимуться митом.

 

Як зазначається у повідомленні, Регламент ЄС від 14 травня 2024 року передбачає автоматичний захисний захід щодо яєць, птиці, цукру, вівса, кукурудзи, круп та меду, який має бути активований, якщо сукупні обсяги імпорту будь-якого з цих продуктів з 1 січня 2024 року досягнуто середнього обсягу імпорту в період з 1 липня по 31 грудня 2021 року, у 2022 році та у 2023 році.

 

Нагадаємо, у червні 2022 року ЄС тимчасово призупинив низку тарифів, передбачених Угодою про асоціацію з Україною. Після масових протестів європейських фермерів, які не здатні конкурувати з українською продукцією, було ухвалено політичне рішення про обмеження. Ці заходи просували переважно Франція та Польща.

 

Як повідомляла «УМ», у квітні Європейський парламент схвалив продовження на рік безмитної торгівлі українською сільськогосподарською продукцією, водночас запровадивши нові обмеження на рівень імпорту.

 

Це буде останній перегляд. ЄС та Україна мають намір укласти довгострокову угоду з червня 2025 року.